Sludge ile kirlenmiş toprağın temizlenmesi
The purfication of petroleum sludge contaminated soils
  1. Tez No: 169981
  2. Yazar: NİLGÜN KÜÇET
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SULTAN GİRAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sludge, SOX, USB, SKT, Sub- K Su, Oily sludge, SOX, USB, SCT, Sub- K Water II
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
oz YÜKSEK LİSANS Nilgün KÜÇET Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü KİMYA ANADİLİM DALI Danışman : Doç.Dr. E.Sultan GİRAY Yıl: 2005, Sayfa:78 Jüri : Doç.Dr. E. Sultan GİRAY Prof.Dr. Hunay EVLİYA Doç.Dr. Mesut BAŞIBÜYÜK Petrolün çevreye verdiği zararın diğer bir boyutu da oily sludgetır. Ham petrolün, depolandığı yada taşındığı tankerlerin dibinde oluşan oily sludge açık arazide açılan çukurlarda depolanmaktadır. Çalışmada sludge ile kirlenmiş toprak örnekleri ultrasonik banyo, Soxhlet, Süper kritik toluen ve sub-kritik su ile ekstrakte edilerek temizlenmeye çalışılmıştır. Kontrol için temiz toprak örneği ve taze sludge aynı yöntemlerle ekstrakte edilmiştir. Çalışma sonunda sludge ile ÇKT örneğinden en çok % organik ekstrakt sub - kritik su ekstraksiyonu ile elde edilmiştir. Ancak ekstraktların GC kromotogramları incelendiğinde en çok bileşen ayıran yöntemin SOX olduğu belirlenmiştir. Aynı analizler TT, taze sludge ve AKT örnekleri için yapılmış ve benzer sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc Nilgün KÜÇET DEPARTMENT OF CHEMISTRY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Doç.Dr. E.Sultan GİRAY Year: 2005, Pages:78 Jury : Doç.Dr. E. Sultan GİRAY : Prof.Dr. Hunay EVLİYA : Doç.Dr. Mesut BAŞIBÜYÜK One of the problem of crude oil which damage the environment is oily sludge. Oily sludge which precipitates at the bottom of tankers and storage tanks is stored in a hole which is due in soil. In this work, the soil samples which have been contaminated by oily sludge, have been purified by ultrasonic bath, soxhlet, supercritic toluen and sub-critical water extraction. Clean soil and fresh oily sludge have been extracted with the same methods for control. Extraction with sub-critical water gave highest recovery of organic pollutants from higly comtaminated soil sample. According to the GC-MS analyses n- paraffinic compounts are most abudant compounds in the recovered organic pollutants. For recovery of paraffinic fractions, aceton-dichloromethane extraction in Soxhlet apparatus was found to be more suitable method.