Tetranychus urticae koch (acarı: Tetranychidae)'nin değişik populasyonlarının sentetik pyretroidli ilaçlara karşı meydana getirdiği direncin izlenmesi
Monitoring of resistance of the different populations of Tetranychus urticae koch (Acari: Tetranychidae) to synthetic pyrethroid insecticidae
  1. Tez No: 169990
  2. Yazar: FATMA ZEHRA AKGÜNLÜ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OKTAY GÜRKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tetranychus urticae, two spotted spider mite, insecticide resistance, bifentrin, fenpropathrin, lambda-cyhalothrin, esterase enzyme
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Tetranychus urticae KOCH (ACARI:TETRANYCHIDAE)'NİN DEĞİŞİK POPULASYONLARININ SENTETİK PİRETROİDLİ İLAÇLARA KARŞI MEYDANA GETİRDİĞİ DİRENCİN İZLENMESİ. Fatma Zehra AKGÜNLÜ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. M. Oktay GÜRKAN Adana, İsparta, Diyarbakır, Mardin ve Urfa' dan farklı kültür bitkiler üzerinden toplanan 11 farklı T. urticae Koch populasyonlannın bazı sentetik pyrethroidlere (bifentrin, fenpropathrin, lamda-cyhalothrin) karşı meydana getirdiği direnç bioassayleriyle incelenmiştir. Rezüdi biyoassay (petri kabı- ilaçlama kulesi) ile bifentrin, fenpropathrin, lamda-cyhalothrin uygulanarak tüm populasyonlarm LC50 ve LC90 değerleri belirlenmiştir. Standart hassas (GSS) populasyon ile karşılaştınlarak bulunan direnç oranlarının dağılımı LC50 değerlerine göre bifentrin, fenpropathrin, lamda-cyhalothrin için sırasıyla 1.396-7.957, 1.055-8.698, 2.293-48.952 kat düzeylerinde olmuştur. En yüksek direnç oranı lambda-cyhalothrin e karşı BEYDOM populasyonunda yaklaşık 49 kat olarak bulunmuştur. Fenpropathrine karşı ise, yaklaşık 9 kat ile AKSU populasyonu en yüksek düzeyde dirençli olarak belirlenmiştir. Bifentrine karşı SEN populasyonu 7.957 katla en çok direnç gösteren populasyondur. Biyokimyasal analizlerde T. urticae'' nin esteraz enzimi elektroforetik yöntemle ve kinetik mikroplate assay yöntemleri ile incelenmiştir. Kesin bir ilişki saptanamamıştır. En yüksek esteraz aktivitesi 7.875 mOD/min/ug protein olarak SAR populasyonunda ölçülmüştür. 2005, 41 sayfa ANAHTAR KELİMELER:, Tetranychus urticae, iki noktalı kırmızı örümcek, insektisit direnci, bifentrin, fenpropathrin, lambda-cyhalothrin, esteraz enzimi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis MONITORING OF RESISTANCE OF THE DIFFERENT POPULATIONS OF Tetranychus urticae KOCH (AcarkTetranychidae) TO SYNTHETIC PYRETHROID INSECTICIDAE Fatma Zehra AKGÜNLÜ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor: Prof. Dr. M. Oktay GÜRKAN The resistance developed by 1 1 different T. urticae Koch populations collected from Adana, İsparta, Diyarbakır, Mardin and Urfa against sentetic pyretroids were investigated according to the diagnostic dose bioassays. LC50 and LCM values in whole populations were detected by applying bifentrin, fenpropathrin and lamda-cyhalothrin with residue bioassay (petri dishes- spray tower). The distribution of resistance ratio detected comparing with standart susceptible (GSS) populations were found 1.396- 7.957, 1.055-8.698, 2.293-48.952 times for bifentrin, fenpropathrin, lamda-cyhalothrin, respectively according to the LC50 vaules. The highest resistance ratio were found in BEYDOM population approximately 49 times against lambda-cyhalothrin. The AKSU population were found at the highest resistance approximately 9 times against fenpropathrine. SEN population is the most resistant one with a value of 7.957 times that developed resistance against bifentrine. The esterase enzyme activity of T. urticae was investigated by electrophorectic method and kinetic microplate assay in biochemical analysis. No certain relation was detected. The highest esterase activity was detected in SAR population with a value of 7.875 mOD/min/p.g protein. 2005, 41 pages