İki farklı organik substratin toprak fosfataz enzim aktivitesine ve fosfor mineralizasyonuna etkileri
Effect of the two different organic substrates soil phosphatase activity and phosphorus mineralisation
- Tez No: 169993
- Danışmanlar: PROF.DR. KORAY HAKTANIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: mushroom compost, tobacco dust. P-mineralization, P-availability, phosphatase enzyme activity, organic matter
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi İKİ FARKLI ORGANİK SUBSTRATIN TOPRAK FOSFATAZ ENZİM AKTİVİTESİNE VE FOSFOR MİNERALİZASYONUNA ETKİLERİ Deniz TOPTAŞ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Koray HAKTANIR Bu çalışmada, organik madde kapsamları yüksek olan farklı organik subsratlann (lütün tozu ile manlar komposto) toprağın fosfataz enzim aktivitesi ile fosfor mineralizasyonu. toplam fosfor, yarayışlı fosfor. pH. EC. organik madde (OM) kapsamları üzerine etkileri 90 günlük inkübasyon denemesi süresince değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre. MK ve TT'in % 4 ve % 8'lik uygulamalarında tespit edilen asit ve alkali fosfataz aktivite değerleri en yüksek değerler olup, kontrol toprağı da dahil olmak üzere her iki materyalinde uygulandığı toprakta alkali fosfataz enzim aktivitesi zamana bağlı olarak azalış göstermiştir. MK artan dozlarda topraklara uygulandığında doza bağlı olarak hem asit hem de alkali fosfataz enzim aktivitesini arttırmıştır. Topraklara artan dozlarda TT ilave edildiğinde artan doza bağlı olarak toprakların asit ve alkali fosfataz enzim aktivitesi kontrol topraklarına göre artmış olup en fazla enzim artışı TT uygulanmış topraklarda belirlenmiştir. Her iki materyalde toprakların toplam fosfor kapsamlarım ilk 15. günlük periyota kadar pek fazla değiştirmezken 15. günden sonra doza ve zamana bağlı olarak artırmıştır. Her iki materyalinde uygulandığı topraklarda toplam fosfor kapsamı açısından birbirlerine yakjn değerler elde edilmiştir. MK ve TT materyalleri artan doza bağlı olarak toprağın yarayışlı fosfor kapsamlarını kontrol topraklarına göre artırmış olup, en fazla yarayışlı fosfor kapsamım artıran materyal MK olmuştur. MK ve TT'in uygulandığı toprakta zamana bağlı olarak yarayışlı fosfor miktarları inkübasyonun son günü olan 90.günde başlangıç değerlerine göre azalış göstermiştir. Kullanılan her iki materyal de artan doza bağlı olarak toprağın OM miktarlarım kontrol topraklarına göre ararmış olup, en fazla OM artışı TT uygulanmış topraklarda belirlenmiştir.Kontrol toprağı dahil iki materyalinde uygulandığı topraklarda başlangıçta yüksek olan OM değerleri zaman bağlı olarak azalış göstermiş ve inkübasyonun son günü olan 90. günde en düşük OM değerleri elde edilmiştir. Genel olarak EC değerlerindeki değişimler ele alındığında; her iki materyalinde uygulandığı topraklarda EC değerleri kontrol toprağına göre yüksek bulunmuştur ve doza bağlı olarak EC değerleri artış göstermiştir. MK ve TT uygulanmış topraklarda en yüksek EC değerleri % 8 dozunda belirlenmiştir. Genel olarak pH değerlerindeki değişimler ele alınacak olursa; arlan dozlarda TT ilavesinin toprakların pH'suu dusürdüp belirlenmiştir. 2005, 127 sayfa ANAHTAR KELİMELER : Mantar komposto, tütün tozu, fosfor mineralizasyonu, fosfor yarayışhlığı, fosfataz enzim aktivitesi, pH, EC, organik madde
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis EFFECT OF THE TWO DIFFERENT ORGANIC SUBSTRATES ON SOIL PHOSPHATASE ACTIVITY AND PHOSPHORUS MINERALISATION Deniz TOPTAŞ Ankara University Institute of Natural Sciences Soil Science Supervisor: Prof.Dr. Koray HAKTANIR In this study, the effect of different organic substrates (tobacco dust and mushroom compost) which have high organic material content on some soil properties (acid phosphates enzymes acti\ities. alkaline phosphates enzymes activities, phosphor mineralization, total phosphorus, available phosphorus. pH. EC. organic matter) was evaluated within a 90 days incubation study in the laboratory. According to survey results, the acid and alkaline phosphates enymes activities found in the % 4 and % 8 application of MC and TD are the values which have the highest value, including control soil on the soil where both two materials applied the alkaline phosphates enzym activities showed decrease depending on the time.. While increasing dozages of mushroom compost increased both acid and alkalin phosphates enzymes activities When increasing dozages of TD added to the soils depending on tile increasing dozages the acid and alkaline phosphates enzymes activity of soils increased according to the control. The highest enzymes rise TD is found in the soils where it is applied. While both two materials didn't change the phosphorus content of soils, all during the first 1 5. days periods, after days it increased depending on the dozage and time. On the soils where both two materials were applied, smilar values was found according to total phosphorus content. When increasing dozages of two materials added to Ihe soils depending on the increasing dozages the available phosphorus content of soils increased according to the control. The highest available phosphorus content rise MC is found in the soils where it is applied Using two materials icreasing dozages of added to the soils depending on the increasing dozages organic matter (OM) of the soils increased according to the control soils.Bofh materials have caused to increase in soil organic matter.The highest OM rise TD is found in the soils where it is applied. When increasing dozages of TD and MC added to the soils depending on the increasing dozages the EC values of soils increased according to the control. EC values were the highest when TD and MC were applied to soil in the rates % 8 dozages. When increasing dozages of TD added to the soils decreasing pH values were found 2005, 127 pages