İskenderun Körfezi miyosen yaşlı istiflerinin yer altı jeolojisi ve hazne kaya özelliklerinin incelenmesi
Subsurface geology and reservoir rock properties of miocene units in the Gulf of İskenderun
  1. Tez No: 170003
  2. Yazar: EBRU ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NURETTİN SONEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Cog, correlation, iskenderun basin, reservoir rack, sismic interpretation
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Yüksek Lisans Tezi İSKENDERUN KÖRFEZİ MİYOSEN YAŞLI İSTİFLERİNİN YER ALTI JEOLOJİSİ VE HAZNE KAYA ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Ebru OZTURK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim dalı Danışman Prof. Dr Nurettin SONEL Bu çalışmada İskenderun Havzasının hidrokarbon aramaları bakımından ümitli olması nedeniyle körfezde ve kıyı şeridinde açılan toplam 10 kuyudan alınan loğlarla 5 kesit halinde korelasyon hatları belirlenmiştir Birimlerdeki kılavuz seviyeler tespit edilerek birimler takip edilmiş, kuyu logları ile birimlerin litostratigrafik korelasyonları yapılmıştır. İskenderun Körfezine ve civarına ait kuyu logları kuyu verileri ve sismik kesitler yardımıyla Miyosen yaşlı birimlerin litostratigrafik ayırımı, birimlerin birbiriyle ilişkileri ve sedimantolojik özellikleri, Miyosen'de gelişen yapılar, bu yapılan etkileyen faylanmalar, petrol kapanları araştırılmış, böylece Miyosen yaşlı istiflerinin yer altı jeolojisi hazne kaya özelliklerinin belirlenmeye çalışılmıştır. Bu çalışmada ayrıca hazne kayaya yönelik olarak sonik log okumaları yapılmış, yaklaşık gözeneklilik değerleri belirlenmiştir. Bu gözeneklilik değerler yardımıyla gözeneklilik haritaları çizilmiş ve ayrıca hazne kaya olabilecek birimlerin kalınlık haritaları yapılmıştır. Bu alandaki tektonik yapıların ortaya çıkarılması amacıyla hazne kayaya yönelik olarak yapı kontur haritaları çizilmiştir. Bu çalışmada, hazne kaya özelliğinde olan Horu kireçtaşları için ana kayanın Serravaliyen yaşlı Köpekli formasyonu (Menzeiei furmasyonu), ve yine hazne kaya olabilecek Kızıldere formasyonu içindeki kumtaşları için kaynak kaya Kızıldere Şeyden, Örtü kaya ise Kızıldere kumtaşları için Haymaseki tuzları ve Horu formasyonu için ise Kızıldere şeylleri olduğu düşünülmektedir. 2005, 45 sayfa ANAHTAR KELİMELER : Log, korelasyon, İskenderun havzası, hazne kava. sismik yorum
Özet (Çeviri)
SUBSURFACE GEOLOGY AND RESERVOIR ROCK PROPER TIES OF MIOCENE UNITS IN IHE GULF OF İSKENDERUN Ebru OZ TURK.Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Deparmem of Geology Engineering Supervisor: Prof Dr Nurettin SONEL In this study, because iskenderun basin is hopeful region for hydrocarbon explorations with logs of iû weiis which were drilled on offshore and onshore of guif 5 correlation lines were decided. By determining guide levels in units, units were followed, with well log the lithostratigraphic correlations of units were made Weil data and seismic sections that belong to iskenderun gulf and its around, determining lithostratigraphic separations of Miocene units, relationships between units, the scdimantoİogicai properties of units, the structures that developed İn Miocene, the faulting that effect these structures, petroleum traps and reservoir properties were estimated so and subsurface geology and reservoir rock properties of Miocene units in the gulf of iskenderun are tried to determine. Besides, in this study, sonic log readings were made for reservoir rocks and approximate porosity values were determined. The porosity maps were made by the way of determined porosity values and besides the thickness maps were made for the possible reservoir rocks. In this area, to obtain the tectonic structures, the structure contour maps were drawn for reservoir rock. In this study, it is thought that source rock for Horu lime stones which is possible reservoir rock is Serravaiien aged Köpekii formation, source rock for Kızıldere sandstones is Kızıldere shales, seal rock for Kızıldere sandstones is Haymaseki evaporates and seal rock for Horu formation is Kızıldere shales. 2005, 45 pages