Pınarhisar-Saray (Trakya havzası kuzeyi) arasında yüzeylenen Soğucak formasyonu rezervuar özelliklerinin incelenmesi
Investigation of rezervoir characteristics of the Soğucak formation extending between Pınarhisar-Saray (northern Thrace basin)
- Tez No: 170004
- Danışmanlar: PROF.DR. BÜLENT COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Soğucak Formation, rezervoir, porosity, permeability, limestone, wackestone, packstone, grainstone, facies, measured stratigraphie section, thin section, sparite, micrite, fracture, North Anatolian Fault, petroleum
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi PINARHİSAR- SARAY (TRAKYA HAVZASI KUZEYİ) ARASINDA YÜZEYLENEN SOĞUCAK FORMASYONUNUN REZERVUAR ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Bilge Güler Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Bülent Coşkun Soğucak Formasyonu, Trakya Havzası'nda ve Marmara Denizi'nde petrol ve gaz üreten Eosen yaşlı bir rezervuardır. Yüzeyde Istranca Dağları boyunca KB-GD yönünde uzanan ve yer yer resifal karakterli olan Soğucak kireçtaşları yeraltında da paleoyükselimler üzerinde iyi rezervuar gelişmeleri göstermektedir. Pınarhisar-Vize ve Saray dolaylarında yapılan saha çalışmaları ve laboratuar incelemeleri Soğucak Formasyonu'nda Istranca Masifi topografyasına bağlı olarak vaketaşı-istiftaşı- tanetaşı gibi fasiyeslerin bulunduğunu, Pınarhisar'da resifal özelliklerin geliştiğini, çalışma alanında rezervuar özelliklerine etki eden Kuzey Anadolu Fayı ve kollarının kireçtaşlarında KB-GD yönelimli çatlaklar geliştirdiğini göstermektedir. KAF'ın kollan ile ilişkili olan KFZ, Pınarhisar civarında çiçeksi yapılar, Saray'da ise yanal atımlı faylar oluşturmuştur. Laboratuar incelemelerinde sparitik ve mikritik çimento gelişmesinin rezervuar özelliklerim azalttığı belirlenmişse de erime boşlukları, taneler atası ve çatlaklarda gelişen gözeneklilik ve geçirgenlik, cıva ve helyum gazı deneylerine ait grafiklerde de görüldüğü gibi Soğucak Formasyonu'na iyi bir rezervuar özelliği kazandırmıştır. Akıncılar- 1 ve Yuvalı- 1 petrol arama kuyularında alınan loğlarla yapılan korelasyonlarda, yeraltı ortam değerlendirmeleri yapılmış, gözeneklilik ve geçirgenlikler hesaplanmıştır. Vize dolaylarında Soğucak Formasyonu içinde yanal fasiyes değişmelerini gösteren kamalanmalar yeraltı korelasyonunda da tespit edilmiştir. Fasiyes çalışmaları ile ilişkili Wilson çökelme modeli belirlenerek saha kesitleri bu model içinde gösterilmiştir. Saha ve laboratuar çalışmaları Soğucak Formasyonu'nun yapısal ve stratigrafik kapanlar içeren önemli bir rezervuar olduğunu göstermektedir. 2005, 124 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Soğucak Formasyonu, rezervuar, gözeneklilik, geçirgenlik, kireçtaşı, vaketası, istiftaşı, tanetaşı fasiyesleri, ÖSK, incekesit, sparit, mikrit, çatlak, KAF, petrol.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATION OF REZERVOIR CHARACTERISTICS OF THE SO?UCAK FORMATION EXTENDING BETWEEN PINARHİSAR-SARAY (NORTHERN THRACE BASIN) Bilge GÜLER Ankara University Faculty of Engineering Department of Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Bülent COŞKUN The Soğucak Formation produces oil and gas in Thrace Basin and in Marmara Sea. It is oriented in a NW-SE direction, paralel to the Istranca Mountains and has reefoidal characters and paleohighs in subsurface. Field Works between Pinarbisar-Vize and Saray and laboratory studies indicate that the Soğucak Formation contains wackestone-grainstone-packstone focies in relation with topography of the Istranca Masif anr it has reefoidal characteristics around the Pmarhisar Village and the North Anatolian Fault (NAF) and it strands created NW-SE orianted, fractures in the limestones. Related to the strands of the NAF, the KFZ shows flower structures in Pmarhisar, while strike-slip fault development occurs orund the Saray Village. Although,occurenceof sparitic and micritic cements decrease the reservour charecterictics intergular and leaching porosities and permeabilities increase them, as it is obvious oh the laboratory Hg and He analyzies curves. A subsurface log correlation has been realized between the Akıncılar- 1 and Yuvah-1 wells and porosity and permeability in Soğucakk Formation have been calculated from the logs and these wells. Limestone pinch-out in Soğucak Formation, observed around the Vize Village, has been established with log correlation in subsurface. The surface stratigraphie sections are evaluated and introduced in the Wilson carbonate depositional model. Field and laboratory evaluation indicate that the Soğucak Formation, with stratigraphie and structural traps is an important rezervoir unit in Thrace Basin. 2005, 124 pages