Pınarhisar (Trakya) çevresinin mollusk faunası ile tersiyer stratigrafisi
Tertiary stratigraphy of Pınarhisar (Thrace) and it's surrounding with mollouse fauna
- Tez No: 29884
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLER TANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Paleontoloji, Stratigrafi, Pelecypod, Gastropod, Eosen, Oligosen, Tetis, Paleontology, Stratigraphy, Pelecypod, Gastropod, Eocene, Oligocene, Tethis
- Yıl: 1993
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi PINARHİSAR (TRAKYA) ÇEVRESİNİN MOLLUSK FAUNASI İLE TERSİYER STRATİGRAFİSİ Yeşim BÜYÜKMERİÇ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Güler TANER 1993, Sayfa: 93 Jüri: Prof. Dr. Güler TANER Prof.Dr. Cazibe SAYAR Prof.Dr. Ergun GÖKTEN Bu çalışmayla Trakya Havzası'nın kuzeydoğusunda, Pınarhisar ve çevresinde yüzlek veren Tersiyer yaşlı birimlerin öncelikle Mollusk faunasına bağlı olarak paleontolojisi ve stratigrafisi ortaya konmuştur. Yardımcı unsur olarak Mercanlar, Foraminifer'ler, Balık Faunası, Ostracod'Iar ve Alglerden faydalanılmıştır. İnceleme alanında Erken Priaboniyen yaşlı İslâmbeyli Formasyonu, Geç Priaboniyen yaşlı Kırklareli Kireçtaşı, Erken Oligosen yaşlı Pınarhisar Formasyo nu ve yine Erken Oligosen yaşlı Balıklı Seri yer alır. Yapılan 8 ölçülü stratigrafi kesiti sonucunda İslâmbeyli Formasyonu'nda 15, Kırklareli Kireçtaşı'nda 5 ve Pınarhisar Formasyonu'nda 6 adet Mollusk faunasına ait tür saptanmıştır. Saptanan faunaya göre bölgenin anılan zamandaki ortamsal özellikleri belirlenmiş, paleocoğrafik karşılaştırmalar yapılmış, formasyonların yaşlarına yeni bir açıklama getirilmiş ve paleoekoloji belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis TERTIARY STRATIGRAPHY OF PINARHİSAR (THRACE) and It's SURROUNDING WITH MOLLUSC FAUNA Yeşim BÜYÜKMERİÇ University of Ankara Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering 1993, Page: 94 Supervisor: Prof. Dr. Güler TANER Jury: Prof.Dr. Güler TANER Prof.Dr. Cazibe SAYAR Porf.Dr. Ergun GÖKTEN In this study, the stratigraphy of the Tertiary series outcropping around Pinarhisar has been carried out depending mainly on the Molluscan fauna Co rals, Foraminifers, Fish bearing fauna, Ostracodes and Algaes have also been evaluated for supporting the age determination. In the area rocks are represented by islâmbeyli Formation (Early Priabo- nian), Kırklareli limestone (Late Priabonian), Pinarhisar Formation (Early Oiigoce- ne) and Fish-bearing Series (Early Oligocene). At the and of 8 measured stratig- raphic sections 26 species which belong to the Mollusc fauna have been recognized (15 at islâmbeyli Formation, 5 at Kırklareli Limestone, 6 at Pinarhisar Formation). According to the above-mentioned fauna, the paleogeography of the region has been formed, a new comment has been made on the ages of the for mations and the paleoecology has been determined.