Elektrik verilerin lamarckian genetik algoritma ile ters-çözümü
Inversion of electrical data by the lamarckian genetic algorithm
  1. Tez No: 170022
  2. Yazar: İRFAN AKCA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET BAŞOKUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Genetik algoritma, Lamarckian genetik algoritma, Doğru akım özdirenç, 2-B modelleme, 2-B ters-çözüm, Genetic algorithm, Lamarckian genetic algorithm, Direct current resistivity method, 2-D modeling, 2-D inversion
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ELEKTRİK VERİLERİNİN LAMARCKİAN GENETİK ALGORİTMA ÎLE TERS-ÇÖZÜMÜ İrfan AKÇA Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeofizik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ahmet T. BAŞOKUR Jeofizikte ters-çözümün amacı, uygulanan bir yöntem ile toplanan verilerden yola çıkılarak belirli bir fiziksel parametrenin yer içindeki dağılımın belirlenmesidir. Jeofizik verilerin ters çözümü, bir başlangıç modelinin yinelemeli olarak iyileştirilmesi yoluyla yürütülür. Parametre düzeltme yöneyi, kuramsal verinin parametrelere göre kısmi türevlerinden faydalanılarak hesaplanır. Türeve dayalı ters-çözüm algoritmalarının, problemin kötü-durumlu olması, dizey tersleme işlemlerindeki sorunlar, verinin gürültü içeriği ve ön-kestirim modelinin problemin çözümü civarında olmaması gibi durumlardan kaynaklanan zayıf yönleri bulunmaktadır. Sayılan sorunlarının giderilmesi için çeşitli düzgünleyici ve durağanlaştıncılar önerilmiş olmasına karşın, türeve dayalı ters-çözüm algoritmaları hata enerjisi haritasında en yakın minimuma yönlenmektedir. Türeve dayalı ters-çözüm algoritmalarının sayılan zayıf yönlerinden dolayı, problemlerin çözümü için global arama yöntemleri önerilmiştir. Bu yöntemlerden biri olan genetik algoritma, canlılardaki genetik kalıtım sürecinin benzeşimi ile geliştirilmiştir. Basit genetik algoritma, problemin çözümünü, tanımlanan bir parametre uzayında rastgele arama yöntemi ile bulmaya çalışır. Problemin global çözümünün bulunması olasılığı türeve dayalı yöntemlere göre daha yüksektir. Bununla birlikte, ölçülen ve kuramsal veriler arasında kabul edilebilir bir çakışmanın sağlanması için genetik algoritma oldukça fazla hesaplama zamanı gerektirir. Hesaplama zamanın azaltılması amacıyla, genetik algoritma ve türeve dayalı yöntemlerin ardışık ya da birleşik kullanıldığı çeşitli yöntemler önerilmiştir. Bu tez kapsamında hesaplama zamanın azaltılması amacıyla“Lamarckian Genetik Algoritma”adı verilen yeni bir algoritma geliştirilmiştir. Lamarckian genetik algoritmada, basit genetik algoritma ve türeve dayalı ters-çözüm yöntemleri bir arada kullşjulmaktadır. Geliştirilen algoritma elektrik verilerinin 2-B ters-çözümünde denenmiştir, ff Algoritmanın davranışı kuramsal bir örnek ve 2-B elektrik verilerinin ters-çözümü için "çeşitli örneklerle ortaya konmaya çalışılmıştır. 2005, 81 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis INVERSION OF ELECTRICAL DATA BY THE LAMARCKIAN GENETIC ALGORITHM. Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geophysical Engineering Supervisor : Prof. Dr. Ahmet T. BAŞOKUR The purpose of the inversion algorithms is to derive the subsurface distribution of a certain type physical parameter that causes the variation of applied geophysical fields. The inversion of geophysical data is carried out by updating an initial model supplied by the interpreter in an iterative manner. The parameter updating vector is computed from the partial derivatives of parameters with respect to theoretical data. The derivative based (DB) inversion schemes have some drawbacks arising from ill- posed nature of the problem, the success of matrix manipulations, the noise contamination of data and closeness of initial model to the solution. Although some precautions were suggested for the regularization of inversion schemes, the DB based methods find a solution around nearest minimum instead of the global one. Because of the above mentioned drawbacks of DB methods, a number of methods are suggested. One of these methods is genetic algorithm (GA) that simulates die biological inheritance process. The simple GA and some hybrid algorithms perform random search to find a solution inside a predefined parameter space. The possibility of locating the global minimum by GA algorithm is higher than that of the derivative based methods. However, the GA requires more computation time to obtain a reasonable fit between measured and theoretical data. For this reason, some algorithms that use the joint and sequential use of simple GA and derivative based methods are suggested to reduce the computation time. This thesis deals with a new algorithm referred as“Lamarckian genetic algorithm (LGA)”. LGA is an algorithm that uses GA and DB methods simultaneously. Algorithm is tested on 2-D inversion of electric imaging data. Behaviour of new scheme is discussed in the view of reduction of misfit versus proceeding generations. 2005, 81 pages