Çinkonun sarımsak (Allium sativum L.)'ta verim ve bazı kalite parametrelerine etkisi
The effect of zinc on the yield and some quality parameters of garlic (Allium sativum L.)
  1. Tez No: 170036
  2. Yazar: AHMET BURAK SABUNCU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SÜLEYMAN TABAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Zinc, garlic, yield, quality
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÇİNKONUN SARIMSAK (Allium sativum L.)TA VERİM VE BAZI KALİTE PARAMETRELERİNE ETKİSİ Ahmet Burak SABUNCU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Süleyman TABAN Tarla koşullarında yürütülen bu çalışmada, farklı düzeylerdeki çinko uygulamalarının sarımsakta (Allium sativum L.) verim ve bazı kalite özellikleri ile yumrunun çinko ve besin maddesi kapsamları üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Kastamonu ili Taşköprü ilçesinde sarımsak tarımı yapılan alanda yerli cins sarımsak kullanılarak 3 tekerrürlü olarak yürütülen tarla denemesinde toprağa çinko 0, 0.5, 1.0 ve 2.0 kg da'1 düzeylerinde olmak üzere ZnS04.7H:0'dan uygulanmıştır. Deneme sonunda, sarımsak bitkisinin uygulanan çinkoya olumlu tepki gösterdiği, istatistik! olarak önemli olmamakla birlikte, uygulanan çinkoya bağlı olarak verimde artış sağlandığı belirlenmiştir. Sarımsağın baş ağırlığı, büyük ve küçük diş ağırlıkları, büyük ve küçük diş sayıları ile toplam diş sayısı, uygulanan çinkodan farklı şekillerde etkilenmiştir. Çinko uygulamasıyla sarımsak yumrusunun azot, fosfor, potasyum ve çinko kapsamları artmış, demir ve mangan kapsamları ise azalmıştır. Sarımsağın Hunter renk parametrelerinden a değeri uygulanan çinkoya bağlı olarak artmış, L ve b değerleri ise farklı şekillerde etkilenmiştir. Çinko uygulamasıyla sarımsak yumrusunun kül miktarı, Bx ve R.I değeri artmış, T.A ve pH değeri ise farklı şekillerde etkilenmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucu, sarımsakta verim ve kalitenin artırılması için çinkolu gübrelemenin gübreleme programına dahil edilmesinin yararlı olacağı kanaatine varılmıştır. 2005, 58 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Çinko, sarımsak, verim, kalite
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EFFECT OF ZINC ON THE YIELD AND SOME QUALITY PARAMETERS OF GARLIC (Allium sativum L.) Ahmet Burak SABUNCU Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Science Supervisor: Prof.Dr. Süleyman TABAN The aim of this study was to investigate the effect of zinc applications on yield and some quality characteristics of garlic (Allium sativum L.) with zinc and plant nutrient contents of garlic bulb grown in field condition. Field experiment was conducted in Kastamonu, Taşköprü by using land races of garlic with 3 replications. Zinc was applied to the soil at the rates of 0, 0.5, 1 and 2 kg da"' from ZnS04.7H20. At the end of the experiment, although effect of zinc applications on the yield were found not to be statistically significanty, garlic plant was positively reaction by zinc applications and their yield increased by appliying zinc. Bulb weight, big and small clove weights, big and small clove numbers with total clove number of garlic were different affected by zinc applications. Zinc, nitrogen, phosphorus and potassium contents of garlic bulb increased in according to zinc applications while iron and manganese contents of garlic bulb decreased. From Hunter hue parameter, a value of garlic increased, however L and b value were different affected by zinc applications. With the zinc applications, bulb of garlic ashes amount, Bx and RJ value increased while T.A and pH value were different affected. Finally, zinc fertilizer should include to fertilizer program for increases yield and quality at garlic. 2005, 58 pages