Ankara ili tarım işletmelerinde ıslah edilmiş buğday çeşitlerinin sertifikalı tohumluklarının kullanım düzeyleri ve işletme ekonomisine katkılarının değerlendirilmesi
The use of certified seeds of improved wheat varieties and the evaluation of their contribution on bussiness economies of farms in Ankara
- Tez No: 170037
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HARUN TANRIVERMİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Wheat, Certified Seeds, Conventional and Improved Varieties, Production Costs, Gross and Net Profit, Producers' Preferences
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ANKARA İLÎ TARIM İŞLETMELERİNDE ISLAH EDİLMİŞ BUĞDAY ÇEŞİTLERİNİN SERTİFİKALI TOHUMLUKLARININ KULLANIM DÜZEYLERİ VE İŞLETME EKONOMİSİNE KATKILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ İlyas AKDOĞAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Harun TANRTVERMİŞ Bu çalışmanın amacı; Türkiye'nin tahıl üretiminde önemli bir yere sahip olan Ankara İli tarım işletmelerinde ıslah edilmiş buğday çeşitlerinin sertifikalı tohumluklarının kullanım düzeyleri ve bunun işletme ekonomisine katkısının analiz edilmesidir. İşletmelerde yetiştirilen buğday çeşitleri ve bunların tohumlarının tedarik şekilleri, ıslah edilmiş çeşitlerin kullanım oranları, köy populasyonu (geleneksel) çeşitlerle ıslah edilmiş çeşitlerin sertifikalı tohumlukları ve sertifikasız tohumlukları kullanılarak yapılan üretim faaliyetlerinde üretim maliyetleri, birim alana brüt ve net kar düzeyleri karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Araştırmanın materyalini Ankara İli Çubuk, Bala, Kızılcahamam, Elmadağ ve Akyurt İlçeleri'nde geleneksel çeşitler, ıslah edilmiş çeşitlerin sertifikalı ve sertifikasız tohumluklarının herhangi birini ve/veya her ikisini birden kullanarak buğday üreten işletmelerin yoğun olarak bulunduğu köylerden seçilen tarım işletmelerinden anket yoluyla toplanan veriler oluşturmuştur. Geleneksel çeşitlerle buğday üretimi yapan 32 ve ıslah edilmiş çeşitlerle (sertifikasız ve sertifikalı tohumluk) kullanan 41 işletme basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilmiş ve anketle toplanan fiziki ve 2002-2003 üretim dönemi parasal verileri analiz edilmiştir. Geleneksel çeşitlerle buğday tarımı yapan işletmelerde ortalama işletme arazisi düşük, arazi genellikle kuru ve işletmelerin pazarla entegre olma düzeyleri ıslah edilmiş çeşitlerle üretim yapanlardan daha düşüktür. İşletmelerde yaygın olarak yetiştirilen geleneksel çeşitler; Manilya, Sünter ve Kadrolu ve ıslah edilmiş çeşitler ise Bezostaya-1, Gerek-79, Gün-91 ve Kunduru 1149'dur. İşletmelerde sertifikalı tohumluk kullanımı düşük düzeyde olup, bu özellikle tohumluk fiyatı, maliyet ve verim artışıyla ilişkilendirilmektedir. İşletmelerde ya sadece geleneksel çeşitlerle aile gereksinimleri için üretim yapılmakta (nadiren) veya aile gereksinimleri için geleneksel çeşitler ve pazar için ise ıslah edilmiş çeşitlerin sertifikalı ve sertifikasız tohumlukları kullanılmaktadır (genellikle). Geleneksel çeşitlerle buğday tarımında birim alana verim, ıslah edilmiş çeşitlerden daha düşük ve işgücü ve çekigücü talebi ise daha yüksektir. Islah edilmiş çeşitlerin sertifikasız tohumluklarıyla buğday üretiminde ortalama verim, geleneksel çeşitlerle yapılan buğday üretimine oranla % 19,98 daha fazla, ortalama saman verimi % 18,79 daha az, birim alana net kar ise % 19,54 daha fazladır. İslah edilmiş çeşitlerin sertifikalı tohumlukları kullanılarak yapılan buğday üretiminde, sertifikasız tohumluklarla yapılan üretim faaliyetine oranla dekara ortalama tane veriminin % 16,38 daha fazla, saman veriminin % 2,39 daha az, birim alana karın ise % 1 1,00 daha fazla olduğu ortaya çıkmıştır. Sertifikalı tohumluk kullanımı, birim alana daha yüksek ürün verimi ve net kar sağlamasına karşın, üreticilerin sübjektif olarak yaptıkları fıyat-maliyet karşılaştırmalarının olumlu olmaması, özellikle ekim döneminde yeterli miktarda işletme sermayesi temin edememeleri, sertifikalı tohumluk kullanımının yeterince teşvik edilmemesi ve ıslah edilmiş çeşitlerin yeterince bilinmemesi veya bilinen çeşitlerin üreticilerin yetiştiricilik amaçlarına uygun olmaması gibi nedenlerle kullanım düzeyleri oldukça düşüktür. Bu koşullarda önemli ölçüde tarımsal araştırma- geliştirme harcaması yapılarak geliştirilen yeni çeşitlerin ekonomik yönden fayda sağlaması ve harcamaların geri dönüşümü uzun zaman alacak veya mümkün olmayacaktır. Bu nedenle araştırma kuruluşlarının çeşit geliştirme çalışmalarına başlamadan önce geliştirilecek çeşitlerin üretici istek ve eğilimlerine uygun olması ile üretici koşullarında işletme ekonomisine olumlu katkı sağlamasının dikkate alınması gerekli görülmektedir. 2005, 97 sayfa Anahtar Kelimeler : Buğday, Sertifikalı Tohumluk, Geleneksel ve İslah Edilmiş Çeşitler, Üretim Maliyetleri, Brüt ve Net Kar, Üretici Tercihleri
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE USE OF CERTIFIED SEEDS OF IMPROVED WHEAT VARIETIES AND THE EVALUATION OF THEIR CONTRIBUTION ON BUSINESS ECONOMIES OF FARMS IN ANKARA îlyas AKDO?AN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Economics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Harun TANRIVERMİŞ The aim of this study is to analyze improved wheat varieties* certified seeds' usage amounts and the economic contribution on farm economies of this situation in Ankara's agricultural farms that have important place for grain production in Turkey. In this research, the production cost, gross and net profits per area have been examined for the wheat varieties grown in agricultural farms and their provision ways, usage rate of improved varieties, traditional varieties with improved ones, certified seeds of improved varieties with uncertified seeds being used for the production. The material for this study has been got from the villages where heavily wheat producing villages are located by using one or both of traditional varieties, improved varieties' uncertified and improved varieties' certified seeds, and is made up of data obtained through survey from the enough number of farms selected via sampling by considering field size. 32 farms producing wheat with traditional varieties and 41 farms using improved varieties (uncertified and certified seeds) have been chosen by using simple coincidence sampling method and financial data, collected with survey, belonging to 2002-2003 production period, has been analyzed. The average farm size in the farms making wheat production by traditional varieties is small, land is usually dry and the degree to which they integrate to the market is less than those which make production by using improved varieties. The commonly produced traditional varieties in the farms are Manilya, SOnter and Kadrolu while the improved ones are Bezostaya-1, Gerek-79, Gün-91 and Kundura 1 149. The usage of certified seeds in the farms is really little. This situation is related to seed price, cost, and yield increase. Production in the farms is made either by solely traditional varieties for rarely household needs or by traditional varieties usually household needs and by improved ones' certified and uncertified seeds for market The yield per unit land in wheat production for traditional varieties is less and requirement for labour and towing power is higher than that of improved ones. According to research results, the wheat production made thereby using improved varieties' uncertified seeds is 19,98 % more, hay output is 18,79 % less, profit 19,54 % more than the wheat production made by using traditional varieties per decare of farmland. The wheat production made by using improved varieties' certified seeds is 16,38 % more, hay output 2,39 % less, and profit 1 1,00 % more than the wheat production made by uncertified seeds. The usage of certified seeds by the farmers is really low because of the fact that price-cost comparison is negative through subjective calculation, though higher product yield and net profit for per unit land, lack of farm capital especially during sowing season, the lack of financial support for the use of certified seeds, and the lack of knowledge of using improved varieties or known varieties do not serve for the real need of the producers. In these circumstances, the newly developed varieties raised by heavy spending of research-development will provide economic return either in the long run or not provide economic return at all. That is why, before research centers begin for any sort of variety development work, the careful examination is supposed to be carried out to make sure that new variety will meet needs of the producers and provide financial contribution to the farm. 2005, 97 pages