Ham petrol karışan toprakta kimi özelliklerin değişimleri
Changes of certain soil properties after crude oil spillage
- Tez No: 170045
- Danışmanlar: PROF.DR. İLHAMİ ÜNVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: crude oil, aggregate stability, surface crust, volume weight
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi HAM PETROL KARIŞAN TOPRAKTA KİMİ ÖZELLİKLERİN DE?İŞİMLERİ Muhittin Taygun MERTCAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. îlhami ÜNVER Toprağa ham petrol karışmasının her zaman olumsuz etki doğurmadığı, belirli bir düzeyin altındaki ham petrolün kimi toprak özelliklerini olumlu yönde etkileyebildiği bilinmektedir. Eskişehir'in Gümüşkonak beldesinde nadas arazisinde kurulan bir denemede toprağa 0; 0,2; 0,4; 0,8; 1,6 ve 3,2 1 m'2 ham petrol, ahır gübresi ile gübrelenmiş ve gübrelenmemiş parsellere yaz döneminde ve düzenli sulama altında uygulanarak, üç ay boyunca kimi toprak özelliklerinin değişimleri izlenmiştir. Denemede kullanılan ham petrol T.P.A.0 Batman Petrol Rafinerisinden temin edilmiştir. Üç aylık inkübasyon süresinde toprak pH'sındaki dalgalanmaların, örneklemeye bağlı önemsiz değişikliklerden öteye geçmediği anlaşılmaktadır. Ham petrolün en yüksek doz ( 3,2 1 m"2 ) uygulaması elektriksel iletkenlik değerini biraz düşürmüş, fakat bu düşüşün rastlantısal olduğu sonucuna varılmıştır. Ham petrol ilavesinin ahu- gübreli en yüksek doz uygulamasında organik madde yüzdesi (% OM) en yüksek bulunmuştur. Ahır gübresi uygulamasında % OM değerleri düzenli bir dağılım göstermemiştir. Genel olarak ahır gübreli uygulamanın hacim ağırlığı değerleri, gübresiz parsellerdeki toprağa göre düşük bulunmuştur. Deneme sonundaki suya dayanıklı agregat yüzdesi (SDA değerleri)ne bakıldığında ahu- gübresi uygulamasında agregatlaşma değerleri yüksektir. Ham petrol ve ahır gübresi uygulamasında yüksek petrol dozu kalıcı solma noktasını yükseltmiştir, zaman içerisinde tarla kapasitesi değerlerinin azaldığı görülmektedir. Ancak genel sonuçlar arasında büyük farklılıklar bulunamamıştır. Esasen incelenen 0,2-3,2 1 m' dozları, aralarındaki büyük doz ayrımına rağmen, çoğu toprak özelliğinde belirgin farklılıklar göstermemiştir. 2005, 76 sayfa ANAHTAR KELİMELER : ham petrol, agregat stabilitesi, kaymak tabakası, hacim ağırlığı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis Changes of Certain Soil Properties After Crude Oil Spillage Muhittin Taygun MERTCAN Ankara University Institute of Natural Sciences Soil Science Supervisor: Prof. Dr. İlhami ÜNVER It is apparent that spillage of crude oil sometimes may amend some soil properties rather than imposing adverse effects. Changes in some soil properties with application of 0; 0.2; 0.4; 0.8; 1.6 and 3.2 1 m“2 crude oil were monitored through three summer months in Eskişehir Gümüşkonak district at a fallow field with and without manure corporation with regular irrigations. Crude oil used was obtained from TJP.A.0 Batman Petroleum Refinery. Fluctuations within soil pH seemed to be relativaly stable at that three months. Partial reduction in the electrical conductivity with the highest dose of oil application (3,2 1 m”2 ) was considered incidental. Highest dose of oil combined with manure increased soil organic matter content Incorporation of organic matter increased soil organic matter content irregularly. Volume weights from the fertilized plots were lower than the no manure ones. Analysis of water stable aggregate percentage suggested that aggregation was more prononunced with manure application. High oil doses increased permanent wilting points whereas field capacities reduced with time. However, those differences were nonsignificant Most soil properties were not significatly different indeed in spite of great differeneces between 0.2 and 3.2 1 m"2 application doses. 2005, 76 pages