Konya ili ve çevresi şeker pancarı ekim alanlarında Heterodera schachtii Schmidt, 1871'in yayılışı üzerine araştırmalar
Investigations on the distribution of Heterodera schachtii Schmidt, 1871 in sugar beet cultivation areas of Konya district
  1. Tez No: 170081
  2. Yazar: SAİT ERTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EMEL ÖKTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sugar Beet Cyst Nematode, Heterodera schachtii, Sugar Beet (Beta vulgaris L.), Distribution, Konya (Turkey)
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KONYA ÎLİ VE ÇEVRESİ ŞEKER PANCARI EKİM ALANLARINDA HETERODERA SCHACHTII SCHMİDT, 1871' ÎN YAYILIŞI ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR SAİTERTÜRK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. M. Emel ÖKTEN Bu çalışmada, Konya ili ve çevresi şeker pancarı ekim alanlarında şeker pancarı kist nematodu Heterodera schachtii Schmidt, 1871' nin mevcudiyeti araştırılmıştır. Konya Şeker Fabrikası'na bağlı 8 bölge ve 57 köye gidilerek, 90 ayrı tarladan toprak ve belirti taşıyan seker pancarı örnekleri alınmıştır. Örnek alman tarlanın bölgeyi en iyi şekilde temsil etmesine özen gösterilmiş, bölgenin toprak yapısı, sulanma şekli ve tarlaların birbirine olan uzaklığı dikkate alınmıştır. Her örnekteki H. schachtii' nin kist miktarı belirlenmiş, kistlerin anal kesitleri ve 2. dönem larvaları incelenerek teşhisleri gerçekleştirilmiştir. Yapılan araştırmalar sonucu H. schachtii ile bulaşık ve temiz alanlar belirlenmiş ve haritalandırılmıştır. Altınekin, Beyşehir, Cihanbeyli, Çumra, Konya (Merkez), Kulu, Seydişehir, Şarkikaraağaç,' a bağlı toplam 50 köy olmak üzere 2640,5 dekar alan H. schachtii ile bulaşık olarak saptanmıştır. 2005, 42 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Şeker Pancarı Kist Nematodu, Heterodera schachtii, Şeker Pancarı (Beta vulgaris L.), Yayılış, Konya (Türkiye).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATIONS ON THE DISTRIBUTION OF HETERODERA SCHACHTII SCHMIDT, 1871 IN SUGAR BEET CULTIVATION AREAS OF KONYA DISTRICT SAITERTURK ANKARA UNIVERSITY Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor : Prof. Dr. M. Emel ÖKTEN Sugar beet (Beta vulgaris L.) growing areas belonging to Konya Sugar Factory were surveyed in terms of Heterodera schachtii occurrence and to determine infested areas. Sugar beet growing areas in Konya, which composed of 57 villages belonging to 8 districts, were visited, and soil and sugar beet samples were taken from 90 sugar beet fields. During the sampling, soil type, the type of irrigation, distance between the fields and growing design were taken into consideration. H. schachtii cysts from each 100 g of samples taken from each fields were extracted, counted and recorded. The perianal pattern of cysts and 2nd. larvae were prepared and identified. District-based map of sugar beet cultivation areas under the responsibility of Konya Sugar Factory were made, and H. schachtii infested areas were marked on these maps. Heterodera schachtii infested areas were as follows: Altınekin, Beyşehir, Cihanbeyli, Çumra, Konya (Central), Kulu, Seydişehir, and Şarkikaraağaç. From these districts, totally 50 villages and 2640,5 acre were of land belonging to these fields found as infested, while villages belonging to other districts were uninfected. 2005, 42 pages