Toprakaltı zararlılarına karşı kullanılan farklı gruplardan insektisitlerin toprak faunasına etkileri
The effects on soil fauna of different insecticides groups used to control subsoil pests
  1. Tez No: 170089
  2. Yazar: YAKUP KÖŞKER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OKTAY GÜRKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Soil fauna, Insecticides, Chlorpyriphos-ethyl, Imidacloprid, Tefluthrin, Thiametoxam
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TOPRAKALTI ZARARLILARINA KARŞI KULLANILAN FARKLI GRUPLARDAN İNSEKTÎSİTLERİN TOPRAK FAUNASINA ETKİLERİ Yakup KÖŞKER Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. M. Oktay GÜRKAN Bu çalışmada, toprakaltı zararlılarına karşı kullanılan farklı gruplardan insektisitlerin toprak solucanları, akarlar, collembolalar ve bazı predator arthropodlar üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çim ekili alanda 5 tekerrilrlü olarak yürütülen tarla denemesinde, İmidacloprid 350g/lt (Confıdor SC), Tefluthrin 240g/lt (Force 20 CS), Thiametoxam 350 g/İt (Crusier 350 FS), Chlorpyriphos-ethyl 480 g/İt (Priban 4 EC) formülasyonlu insektisitler sırasıyla, 100 cc/da, 20 cc/da, 2,65 cc/da ve 200 cc/da dozlarında uygulanmıştır. İnsektisit uygulamalarından önce deneme alanındaki toprak canlılarının populasyonu belirlenmiştir. İnsektisit uygulamalarından sonra 1-7-14-21 ve 28 gün sonra ve uygulamayı takiben 4-8 ve 12. aylarda toprak canlıları sayılmıştır. Toprak solucanları formalin metot kullanılarak, akar ve collembolalar berlese huni ekstraksiyonu yöntemi ile belirlenmiştir. Ayrıca diğer arthropodlar pitfall tuzakları kullanılarak tespit edilmiştir. Deneme sonunda Araneae, Carabidae, toprak solucanları, akar ve collembolalara en uzun süreli toksik etkiyi chlorpyriphos-ethyl, en kısa süreli toksik etkiyi, Carabidae, toprak solucanları ve collembolalara tefluthrin, akarlara ise imidacloprid göstermiştir. En hızlı toksik etkiyi ise Araneae, Carabidae ve toprak solucanlarına imidacloprid, akar ve collembolalara chlorpyriphos-ethyl göstermiştir. Deneme sonuçlarına göre, kullanılan insektisitler içerisinde çalışılan canlı gruplarına en az düzeyde zarar verenler; Carabidae, toprak solucanları ve collembola'lara tefluthrin, Araneae' ler için thiametoxam, akarlar için imidacloprid olarak sıralanabilir. 2005, 104 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Toprak faunası, İnsektisitler, Chlorpyriphos-ethyl, İmidacloprid, Tefluthrin, Thiametoxam
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis THE EFFECTS ON SOIL FAUNA OF DIFFERENT INSECTICIDES GROUPS USED TO CONTROL SUBSOIL PESTS Yakup KÖŞKER Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor: Prof. Dr. M. Oktay GURKAN The main objective of this study was to determine effects of different groups of insecticides used for subsoil pests that are earthworm, oribatid mites, collembola and some predatory arthropods. Experiment was carried out with 5 replications on grassland. Formulation of Imidacloprid 350g/lt (Confidor SC), Tefluthrin 240g/lt (Force 20 CS), Thiametoxam 350 g/lt (Crusier 350 FS), Chlorpyriphos-ethyl 480 g/lt (Priban 4 EC) were applied 100 cc/da, 20 cc/da, 2,65 cc/da and 200 cc/da dosages, respectively. Before application of insecticides on the test area, populations of soil lives were determined. After application of insecticides, soil lives were counted after 1, 7, 14, 21 and 28 days and fallowing application 4, 8 and 12 months. While earthworms were determined by using formalin method, oribatid mites and collembolas were determined using Berlese Funnel Extraction method. In addition that, others arthropds were determined using pitfall traps. After experiment, it was found that while chlorpyriphos-ethyl had the longest toxic effect on Araneae, Carabidae, earthworms, oribatid mites and collembolas, tefluthrin had the shortest toxic influance on earthworms, and Carabidae and on collembolas as well as imidacloprid had also snatchy toxic effect on oribatid mites. Besides, it was determined that while oribatid mites and collembolas gave the most rapid response to chlorpyriphos-ethyl, imidacloprid showed the fastest toxic effect on Araneae, Carabidae and earthworms. According to experiment results, it was concluded that the lowest damage level of used insecticides on these lives was observed that while tefluthrin is the most suitable for Carabidae, earthworms and collembolas, imidacloprid can be used for oribatid mites. Furthermore, thiametoxam can be also used for Araneae. 2005, 104 pages