Trakya oligoseni paleocoğrafyasındaki kaynak kayaların ağır minerallerle belirlenmesi
Paleogeographic interpretation of the units (tharace basin) by means of the heavy mineral
- Tez No: 170105
- Danışmanlar: PROF.DR. BAKİ VAROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ağır mineral, paleocoğrafya, Trakya, Oligosen, Heavy metal, paleogeography, Thrace, Oligocene
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TRAKYA OLİGOSENİ PALEOCOĞRAFYASINDAKİ KAYNAK KAYALARIN AĞIR MİNERALLERLE BELİRLENMESİ Bahar BEŞTER Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Baki VAROL Çalışma alam Türkiye'nin kuzey batısında yer alan Trakya Havzasıdır. Bölgede Trakya Oligoseni çok kalın bir istifle özellikle havzanın güneyinde temsil edilmektedir. İstif içinde kalın kırıntılı birimler, farklı ortamsal alanlarda depolanmıştır. Söz konusu ortamlar: plaj ortamı, lagün ortamı ve akarsu ortamıdır. Oligosen paleocoğrafyasındaki yayılım birçok araştırmacı tarafından incelenmiş ve yayınlanmıştır. Bu tez kapsamında kırıntılı birimin paleocoğrafik yayılımı içerisindeki kaynak kayaların ağır mineral analizleri ile belirlenmesi sağlanmıştır. Bu amaca yönelik olarak arazide Oligosen birimlerinde nokta örneklemeye gidilmiştir. Alman numuneler laboratuvarda HCL asitle çözülüp yıkanarak kilden arındırıldıktan sonra bromoform sıvısında ağır mineraller ayrılmıştır. Ayrılan ağır minerallerin polarizan mikroskopta tanımlaması yapılmıştır. Çalışmalar sonucunda tanımlanan ağır mineraller: mika grubu mineraller, piroksen grubu mineraller, epidot grubu mineraller, amfibol grubu mineraller, serpantin grubu mineraller, granat grubu mineraller, rutil, zirkon, sillimanit-disten, turmalin ve sfen'dir. Bu minerallerden amfibol grubu mineraller, epidot grubu mineraller, piroksen grubu mineraller, zirkon ve rutil yaygın olarak görülmüştür. Mineral parajenezleri belirlendikten sonra kaynak kayaların etkenlikleri ortaya çıkarılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda istifin, çalışma alanının kuzeyinde yer alan Istranca masifinden beslendiği, kaynak kayaların yaygın olarak asidik özellikte olduğu aynı zamanda da yer yer kontak metamorfik ve dinamotermal metamorfik kayalarında bulunduğu saptanmıştır. 2005, 65 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis Paleocographic interpretation of the Oligocene Units (Tharace Basin) by means of the Heavy Mineral Bahar BEŞTER Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Departement of Geology Supervisor: Prof. Dr. Baki VAROL The area that I observed Thrace Basin is located the north-west of the Turkey. Especially at the south part of the area, Thrace Oligocene has been observed as a very thick stowage. In the stowage, the thick particled units has been stored in different enviromental areas. These enviromental areas are: Beach environment, Lagoun environment, and River environment. Paleogeography of he Oligocene age has been observed and published by several researchers. By this thesis, determination of the spreading of the particles in the area has been occured by analyzing the heavy metals in the source rock at this paleogeographic area. Related to this aim, point examination method has been used on the Oligocene units during fieldtrip. The samples taken, has been treated by HC1 and been washed to remove clay particles, then by treating with the bromoform, heavy metal particles have been obtained. The heavy metal particles have been identified by polarisan microscope. The heavy metal particles identified are: mica group minerals, pyroxene group,epidote group, serpantine group, amphibole group, garnets,rutile,zircon,silIimanite- kyanite,tourmaline,sphene. From these minerals amphibole group, epidote group, pyroxene group, zircon, rutile. have been observed frequently. After determination of the mineral combinations the characteristics of the source rocks have been identified. As a result of these researches, it has been concluded that the origin of this stowage is masive of Istranca which has been located at the north of the observed area. More over it has been concluded that source rocks have acidic characteristics, and at the same time, in some places there are also contact metamorphic and dinamothermal metamorphic rocks. 2005, 65 pages