The Geological structure of oligocence formations at Umurca field (Thrace) using dipmeter log data (an application of 'SCAT' method)
Dipmetre log verisini kullanarak Umurca sahasındaki (Trakya) oligosen yaşlı formasyonların jeolojik yapısı ('SCAT' metodunun bir uygulaması)
- Tez No: 23331
- Danışmanlar: PROF. DR. TEOMAN NORMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Structure, Thrace, Umurca, Dipmeter, SCAT
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
öz DÎPMETRE LOG VERÎSÎNÎ KULLANARAK UMURCA SAHASINDAKİ (TRAKYA) OLİGOSEN YAŞLI FORMASYONLARIN JEOLOJİK YAPISI (“SCAT”METODUNUN BİR UYGULAMASI) KAYA, Mehmet AH Yüksek Lisans Tezi, Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Teoman NORMAN Ocak 1992, 141 sayfa. Bu çalışmasıyla, Umurca sahasında (Trakya) Oligosen yaşlı formasyonların (Mezardere, Osmancık ve Danişmen)“Istatiksel Eğri Analiz Tekniği”(Statistical Curvature Analysis Techniques, SCAT) metodu ile, Dipmetre log verisini kullanarak, jeolojik yapının ortaya çıkartılması amaçlanmıştır. Bu temel amaç doğrultusunda beş kuyu seçilmiş olup, metod her kuyuya ayrı ayrı uygulanmıştır. Her bir kuyudan kendine ait çizimleri ile birlikte, yorumlanmış iM kesit (enine ve boyuna) ve bir de Osmancık formasyonu üstü baz alınarak çizilmiş yapısal kontur haritası elde edilmiştir. Böylece, bu beş kuyunun çizim ve yorumlarının genellemesi yapılarak, sahanın geneline ait iki ana kesit ile birlikte, Osmancık formasyon üstü itibariyle yapı kontur haritası çizilmiştir. Elde edilen sonuç, daha sonra, gerek sismik profiller, gerekse diğer log verileriyle çizilmiş olan yapısal haritalarla karşılaştırılmıştır. Sahanın yapısal konumunun ortaya çıkartılmasında, öncelikle 1 ve 3 nolu kuyulardan elde edilen veriler birincil derecede önem kazanmıştır. Çünkü bu kuyuların kayıt aralığı diğer kuyulara nazaranla daha fazla olup, 1. kuyu 1800 m., 3. kuyu ise900 m'dir. Bu genelleme ve yorumlama sonucunda, elde edilen şudur, çalışma alanı yapısal olarak iki yöne dalımlı bir antiklinal olarak yorumlanmış olup, dalımın biri 4° ile doğu-güneydoğu'ya, diğeri de 3° batı-kuzeybatı'yadır. Böylece, bu metot ile elde edilen yapısal bilgi, diğer verilerle elde edilen bilgiyle karşılaştırıldığında, iyi bir uyum gösterebildiği söylenebilir. Aynı zamanda, bu metot ile, gerek sismik, gerekse diğer log verilerinin değerlendirilmesinde gözden kaçabilen bazı küçük fayların ortaya çıkartılmasında faydalı olabilmektedir. Tek bir kuyu verisi ile, ancak iki ana şart gerçekleştiğinde ortaya iyi bir sonuç çıkabilir. Bunlardan birincisi, kuyunun kayıt aralığının fazla olması, ikincisi ise kuyunun yapı içerisinde takip ettiği yolun, yapı hakkında en fazla bilgiyi verebilecek şekilde olmasıdır. Anahtar Kelimeler : Yapı, Trakya, Umurca, Dipmetre,“SCAT”. Bilim Dalı Sayısal Kodu : 606.01.01 vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE GEOLOGICAL STRUCTURE OF OLIGOCENE FORMATIONS AT UMURCA FIELD (THRACE) USING DIPMETER LOG DATA (AN APPLICATION OF“SCAT”METHOD) KAYA, Mehmet Ali M. S. in Geological Engineering Supervisor : Prof. Dr. Teoman NORMAN January 1992, 141 pages. This study is carried out to determine the geological structure of Oligocene formations (Mezardere, Osmancık and Danişmen) at Umurca field (Thrace) by applying Statistical Curvature Analysis Techniqes (SCAT) method on dipmeter log data obtained from five wells drilled in this field. Each well has its own SCAT plots, an interpretation of two cross-sections (Transverse and Longitudinal) and an estimated structural contour map based on Top of Osmancık formation centered around that well. The Transverse and Longitudinal sections and the structural contour map of the five wells are then combined to obtain two major cross-sections and a structural contour map based on Top of Osmancık formation in the study area. This structure is compared with the one obtained through the convensional way of seismic reflection and drilling techniques. The structural setting of the study area has been mostly recognized by the SCAT plots of Well-1 and Well-3, which have long drilling courses, 1800 m and 900 mm, respectively. The combination of plots and their interpretation show a doubly plunging anticline whose crestal line strikes at WNW to ESE and has a 4° ESE plunge and 3° WNW plunge. This fits well with the structure obtained previously by other methods. In fact, it seems that the SCAT method provides structural information which compares well with that obtained through the convensional methods of seismic records and well logging. Further, the SCAT method can indicate the presence of some minor faults, which may be missed or ignored by the seismic and other well- logging methods. The SCAT method works especially well with only one borehole data, provided a high sample interval (i.e. long length) and a good, suitable drilling course that would give the necessary information about the structural setting of the field, could be obtained.