Ankara, Çubuk Kuruçay baraj yerindeki çökellerin jeoteknik özelliklerinin ve yamaç stabilitesinin incelenmesi
Investigation of geotechnical properties of the deposits and slope stability at the Kuruçay dam site, Çubuk Ankara
- Tez No: 170106
- Danışmanlar: PROF.DR. RECEP KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kuruçay dam, Geotechnical borehole, Pressuremeter, Shear strength, Landslide, Stability analysis, Critical slope height. 11
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ANKARA ÇUBUK KURUÇAY BARAJ YERİNDEKİ ÇOKELLERIN JEOTEKNİK ÖZELLİKLERİNİN VE YAMAÇ STABİLİTESİNİN İNCELENMESİ Aşiyan DOĞRU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Recep KILIÇ Bu tez çalışmasında, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Ankara ili, Çubuk Projesi kapsamında yapımı planlanan Kuruçay Baraj yerindeki birimler jeoteknik açıdan değerlendirilmiş ve baraj eksen yerinde görülen heyelanın duraylılık analizi yapılmıştır. Bu amaçla, baraj yerinin mühendislik jeolojisi haritası ve kesiti yapılmıştır. Jeoteknik sondajlar sırasında Lugeon ve presiyometre deneyleri yapılmıştır. Sondaj ve araştırma çukurlarından alman örnekler laboratuarda incelenmiştir. Zeminin konsolidasyonlu- drenajsız koşullarda makaslama deneyi yapılarak, artık kohezyon 8 kPa, artık içsel sürtünme açısı 21° ve doruk kohezyon 15 kPa, doruk içsel sürtünme açısı 25° bulunmuştur. Presiyometre deney sonuçlarına göre baraj yerinin izin verilebilir taşıma gücü 400 kPa ile 724 kPa arasında, oturma miktarı 1.74 cm ile 2.40 cm arasında değişmektedir. Lugeon deneyi sonucuna göre baraj eksen yerindeki zeminler“çok geçirimli”,“geçirimli”,“az geçirimli”ve“geçirimsiz”dir. Baraj eksen yeri sağ sahilinde dairesel kayma şeklinde gelişen 45 m x 102 m boyutlarında heyelanlar mevcuttur. Heyelanın duraylılık analizleri“GGU Stability”programı ile Bishop (1955) yöntemine göre statik koşullar için yapılmıştır. Geriye dönük analizlere göre kritik denge durumunu sağlayan artık kohezyon 3 kPa, artık içsel sürtünme açısı 22° bulunmuştur. Kazı şevlerinin yüksekliği 45 m hesaplanmıştır. 2005, 71 sayfa. ANAHTAR KELİMELER: Kuruçay barajı, Jeoteknik sondaj, Presiyometre, Makaslama dayanımı, Heyelan, Duraylılık analizi, Kritik şev yüksekliği.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATION OF GEOTECHNICAL PROPERTIES OF THE DEPOSITS AND THE SLOPE STABILITY AT THE KURUÇAY DAM SITE, ÇUBUK- ANKARA Aşiyan DO?RU Ankara University Graduate School of Sciences Department of Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Recep KILIÇ In this thesis study; geotechnical evaluation of the Kuruçay dam, that is planned to be constructed in scope of DSI's Çubuk project has been carried out and stability of the landslides existing at the dam axis has been analysed. For this reason, engineering geological map and cross-section of the dam site have been prepared. Lugeon and pressuremeter tests have been utilised within the geotechnical boreholes. The representative samples obtained from the trial pits and drillings have been tested in the laboratory. Shear strength of the samples have been determined by shear box tests under consolidated-undrained conditions. Residual cohesion has been calculated as 8 kPa, while residual internal friction angle is 21°, peak cohesion is 15 kPa and peak internal friction angle is 25°. The allowable bearing capacity of the soil at the dam site ranges between 400 kPa and 724 kPa, settlement is between 1.74 cm and 2.40 cm according to the pressuremeter test results. The soils at the dam site is“very permeable”,“permeable”,“low permeable”and“impermeable”as the result of Lugeon tests. A circular landslide with dimensions of 45m *102 m has been detected on the right bank of the dam site. The stability of this landslide has been investigated by the“GGU Stability”software according to Bishop (1955) method under static conditions. The landslide has been back analysed, residual cohesion at limit equilibrium providing is 3 kPa and residual internal friction angle is 22°. The height of the excavation slopes have been calculated as 45 m. 2005, 71 pages.