Milas ilçesi ve köylerinde ailelerin beslenme alışkanlıkları
Nutrition habits of families in Milas district and its villages
- Tez No: 170112
 - Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖZFER ÖZÇELİK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
 - Anahtar Kelimeler: Family, nutrition, nutrition habits
 - Yıl: 2005
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Sayfa Sayısı: 164
Özet
ÖZET Yüksek lisans Teri MİLAS İLÇESİ VE KÖYLERİNDE AİLELERİN BESLENME ALIŞKANLIKLARI Cemile ÇALIŞ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ev Ekonomisi (Beslenme Bilimleri) Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Ayşe Özfer ÖZÇELİK Bu araştırma, Milas ilçesi ve köylerinde yaşayan ailelerin beslenme alışkanlıklarını saptamak amacıyla yürütülmüştür. İlçede yaşayan 140, köylerde yaşayan 140 olmak üzere toplam 280 aile araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırma verileri;“Karşılıklı Görüşme Tekniği”kullanılarak anket formları ile toplanmıştır. Arastama sonuçlarına göre; kadınların yaş ortalaması Ecede 42.24±1.017, köylerde 40.77±0.888 yıl; eşlerin yaş ortalaması ilçede 46.14±1.014, köylerde 45.51±0.893 yıldır. İlçedeki kadınların % 65.0'i, köylerdeki kadınların % 92.1'i ilkokul ve ortaokul mezunudur. İlçedeki ailelerin % 42.1 'i, köylerdekilerin % 45.7'sinde ailedeki birey sayısı dörttür. İlçedeki ailelerin % 57.4'ü, köylerdeki ailelerin % 55.5'i iki çocuğa sahiptir. Yemekleri ilçedeki ailelerin % 52. 1 'i masada, köylerdekilerin % 84.3'ü yer softasında; ilçedekilerin % 52.1 'i ayrı tabaklarda, köylerdekilerin % 47.9'u tek kaptan yemektedir. Üçe ve köylerdeki ailelerin çoğu sabah kahvaltısında zeytin, peynir, reçel, çay ve domatesi her zaman tüketmektedir. İlçedeki ailelerin % 79.3 'ünün sadece fırın ekmeği, köylerdekilerin % 88.6'sımn hem fırın hem de sac ekmeği tükettiği; ilçe ve köylerdeki ailelerin en çok tercih ettikleri peynir çeşidinin çökelek olduğu belirlenmiştir İlçedeki ailelerin % 60.7'si yemeklerde iyotlu tuz, köylerdekilerin % 52.1'i ise iyotsuz (rafine) tuz kullanmaktadır. İlçedeki ve köylerdeki kadınların yemek pişirirken en çok tercih ettikleri tencere çelik, yağ ise zeytinyağıdır. İlçedekilerin % 56.4'ünün, köylerdekilerin % 73.6'sımn yapraklı sebzeleri ayıklayıp-yıkayıp-doğradığı ve çoğunluğunun sebze yemeklerini bir günlük hazırlayıp, kendi suyunda veya az suda pişirdikleri saptanmıştır. İlçedeki kadınların % 59.3'ünün kızartma yağım iki kez, köylerdekilerin ise % 75.0'inin bir kez kullandıkları bulunmuştur. İlçedeki kadınların % 57. l'i, köylerdekilerin % 80.7'si makarnayı haşlayıp suyunu dökerek; ilçedekilerin % 40.7'si pirinç pilavım yağda kavurarak, köylerdekilerin % 56.5'i pirinci ıslatıp, suyunu döküp kavurarak pişirmektedir. İlçede ve köylerde kadınların çoğunluğunun kurubaklagilleri suda ıslatıp, haşlayıp, suyunu dökerek pişirdikleri saptanmıştır. İlçedeki kadınların % 53.6'sının sütlü tarh pişirirken şekeri indirmeye yakın, köylerdekilerin % 57.9'unun ise pişirme sırasında ekledikleri belirlenmiştir. 2005, 1SS sayfa ANAHTAR KELİMELER: Aile, beslenme, beslenme alışkanlıkları
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis NUTRITION HABITS OF FAMILIES IN MELAS DISTRICT AND ITS VILLAGES Cemile ÇALIŞ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Home Economics (Nutrition Sciences) Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ayşe Özfer ÖZÇELÎK This research has been carried out to determine the nutrition habits of families in the district of Milas and its villages. Totally 280 families (140 from district and 140 from villages) were chosen to participate in die study. The research datas have been collected with questionnaire forms by using the technique of mutual interview. According to die results of the research; it has been founded that the average age of women is 42.24*1.017 years in the district and 40.77*0.888 years in villages. Also, the husbands' average age is 46.16±1.014 years in the district where as in villages it is 45.51±0.893 years. 65.0 % of women living in the district and 92.1 % of the women living in villages have graduated from primary and secondary schools. The number of family member is four for 42.1 % of the families Irving in the district and 45.7 % of the families living in villages. 57.4 % of the families in the district and 55.5 % of the families in villages have two children. 52.1 % of the families in die district eat their meals on the table, while 84.3 % of die families in villages eat on the ground table; also 52.1 % of the families in the district eat in different dishes, where as 47.9 % of them in villages use the same dishes. Most of die families, living in the district and villages, always consume olives, cheese, marmelade, tea and tomatoes in die breakfast It has been determined that in the district 79.3 % of die families prefer only bakery bread, while 88.6 % of die families in villages consume bom bakery and metal sheet baked bread. Also, in both of two families die most preferred type of cheese is curd. 60.7 % of the families in the district use iodine salt, while 52.1 % of the families in villages choose non-iodine (refined) salt in their meals. Both of the women, Irving in the district and villages, mostly preferred steel saucepans and olive oil in cooking. It has been founded mat the vegetable wall leaves were picked, washed and sliced by 56.4 % of the women in die district and 73.6 % of the women in villages and at the same time most of them prepared vegetable meals cooking in their own or a little water for daily consumption. According to the study 59 J % of the women in the district use the frying oil twice, while 75.0 % of them in villages use it once. 57. 1 % of the women in the district and 80.7 % of the women in villages boil and fitter the macaroni; 40.7 % of die women in the district cook pilaf by roasting the rice with oil where as 56.5 % of die women in the villages wet the rice and then filter and roast it The study also found that the majority of the women both in the district and die villages wet the dry legumes firsty and then boiled, poured out the water and cooked it It has been determined that 53.6 % of die women in the district add sugar into the milky sweets when close to the end of cooking, while 57.9 % of the women in die villages add the sugar during the cooking of the sweets. 2005, 155 pages