Karbonhidrat esaslı yağ ikame maddesi kullanımının yağsız yoğurdun kalitesi üzerine etkisi
Effects of using carbohydrate based fat replacer on quality of nonfat yogurt
  1. Tez No: 170113
  2. Yazar: ONUR KÖMÜRLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELALETTİN KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yogurt, fat replacers, quality, structure, texture. n
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Süt Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KARBONHİDRAT ESASLI YAĞ İKAME MADDESİ KULLANIMININ YAĞSIZ YOĞURDUN KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ Onur KOMURLU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Süt Teknolojisi Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Celalettin KOÇAK Bu çalışmada karbonhidrat esaslı bir yağ ikame maddesi olan Litesse® UltraT'nın farklı oranlarda (%1 ve %1.5) kullanımının yağsız yoğurdun kalitesi üzerine etkileri incelenmiştir. Çalışmada elde edilen yoğurt örnekleri 15 gün süreyle 4±1 °C'de depolanmış ve depolamanın 1. 7. ve 15. günlerinde bazı fiziksel, kimyasal ve duyusal özellikleri saptanmıştır. Litesse® UltraT'nm yağsız yoğurdun konsistens ve viskozitesini artırdığı, serum ayrılmasını azalttığı ve duyusal özelliklerini olumlu yönde etkilediği saptanmıştır. Litesse® UltraT için denenen oranlar içerisinde yağsız yoğurt için en iyi kullanım oranının %1.5 olduğu tespit edilmiştir. 2005, 52 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Yoğurt, yağ ikame maddesi, kalite, yapı, tekstür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis EFFECT OF USING CARBOHYDRATE BASED FAT REPLACER ON QUALITY OF NONFAT YOGURT Onur KÖMÜRLÜ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Dairy Technology Branch Supervisor: Prof. Dr. Celalettin KOÇAK In this study: the effects of using Litesse® UltraT (as 1% and 1.5%) that is carbohydrate based fat replacer on the quality of non fat yogurt were investigated. In studies, yogurt samples stored for 15 days at 4±1 °C and some physical, chemical and sensory properties were evaluated on the 1st, 7th, and 15th days of storage. Litesse® UltraT increased consistency and viscosity, decreased serum separation of nonfat yogurt. Litesse® UltraT also improved sensory properties of nonfat yogurt. The best ratio for Litesse® UltraT in nonfat yogurt was determined as 1.5%. 2005, 52 pages