Kurutulmuş süt ürünleri kullanımının süt esaslı köpük kremaların bazı nitelikleri üzerine etkisi
Effect of using various dried milk products on some properties of whipping cream
- Tez No: 170114
- Danışmanlar: PROF.DR. ASUMAN GÜRSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yayıkaltı tozu, peyniraltı suyu tozu, köpük krema, Butter milk powder, whey powder, whipping cream
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Süt Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KURUTULMUŞ SÜT ÜRÜNLERİ KULLANIMININ SÜT ESASLI KÖPÜK KREMALARIN BAZI NİTELİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ Burcu BÜYÜKTEKİN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Süt Teknolojisi Anabilim Dalı Danışman:Prof. Dr. Asuman GÜRSEL Bu çalışmada, peyniraltı suyu tozu veya yayıkaltı tozu yağsız süttozu ile %50 oranında karıştırılarak köpük krema üretiminde kullanılmıştır. Elde edilen örneklerin titrasyon asitliği, viskozite, hacım artışı, köpük stabilitesi, serum ayrılması gibi bazı nitelikleri yağsız süttozu kullanılarak üretilen kontrol örneği ile karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Köpük krema üretiminde farklı toz ürünlerin kullanımı titrasyon asitliği ve viskozite üzerinde önemli bir etki yaratmıştır. En yüksek asitlik değeri yayıkaltı tozu ile yağsız süttozu karışımının kullanıldığı örnekte saptanmıştır. Viskozitede en fazla azalmayı peyniraltı suyu tozu ve yağsız süttozu karışımının kullanımı yaratmış, yayıkaltı tozu ve yağsız süttozu karışımının kullanımı ise yağsız süttozu kullanımına göre daha düşük viskozite oluşumuna neden olmuştur. Farklı toz ürünlerin kullanımı hacım artışı üzerinde önemli bir farklılık yaratmamıştır. Tüm örneklerde köpüğün 24 saat süreyle bozulmadan kaldığı ve serum ayrılması olmadığı gözlenmiştir. 2005, 29 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT "Master of Science Thesis EFFECT OF USING VARIOUS DRIED MILK PRODUCTS ON SOME PROPERTIES OF WHIPPING CREAM Burcu BÜYÜKTEKİN Ankara University Graduate Scholl of Natural and Applied Sciences Department of Dairy Technology Supervisor: Prof. Dr. Asuman GÜRSEL In this study, whey powder or buttermilk powder was used for whipped cream manufacture by mixing at level of 50% with skim milk powder. Whipped cream samples were analyzed for such properties as titratable acidity, viscosity, overrun, foam stability, serum separation and the results were compared with those obtained from the control sample with skim milk powder. Using various kinds of dried milk products affected titratable acidity and viscosity significantly in the samples of whipping cream. The highest titratable acidity value was from the sample with butter milk powder + skim milk powder. Mixing skim milk powder with whey powder caused the highest decrease in viscosity and mixing skim milk powder with buttermilk powder created lower viscosity than using skim milk powder alone. Overrun did not show a significant difference among all the samples. Foam stability was kept for 24h at 5±1 °C and no sign of serum separation was observed in all the whipping cream samples. 2005, 29 pages