Papaver bracteatum Lindl. ve Papaver pseudo-orientale (fedde) Medw.'de adventif sürgün rejenerasyonu
Adventitious shoot regeneration in Papaver bracteatum Lindl. and Papaver pseudo-orientale (feddle) Medw
- Tez No: 170122
- Danışmanlar: PROF.DR. CELAL ER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Papaver bracteatum, P. pseudo-orientale, cotyledon node, hipocotyl- cotyledon, hypocotyl, rooting
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Papaver bracteatum LİNDL. VE Papaver pseudo-orientale (FEDDE) MEDW.' DE ADVENTİF SÜRGÜN REJENERASYONU Sheyda Danesbvar- Royendezag Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Celal ER Bu çalışma Papaver cinsi Oxytona seksiyonunda bulunan Papaver bracteatum türüne ait 7 ve 18 nolu hat ile P. pseudo-orientale türlerinin in vitro koşullarda rejenerasyonu ve adventif sürgün elde etmek için Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Biyoteknoloji Laboratuvarlarında yapılmıştır. Adventif sürgün rejenerasyonu amacıyla Papaver bracteatum' m 7 ve 18 nolu hatlarından alınan, hipokotil-kotilodon eksplantlarda sırasıyla 7. hatta en iyi sonuç 1 mg/1 Kinetin, 0.5 mg/1 NAA ve 0.1 mg/1 GA3 içeren MS ortamda ve 1 8. hattında 1 mg/1 Kinetin, 2.00 mg/1 NAA ve 0.1 mg/1 GA3, 2.00 mg/1 Kinetin, 2.00 mg/1 NAA ve 0.1 mg/1 GA3 içeren ortamlardan elde edilmiştir. P. pseudo-orientale de ise en iyi rejenerasyonu hipokotil-kotilodon eksplantında 15 mg/1 İBA ve 2,4-D ile ön muameleden sonra 0.24 mg/1 2,4-D ve 0.19 mg/1 NAA içeren 2mg/l glisine, 05 mg/1 nikotinik asit, 0.5mg/l piridoxine, 200mg/l miyoinositol, 0.5mg/l thiamine ile modifiye edilmiş MS ortamdan elde edilmiştir. Köklerime sağlamak için, rejenere olan sürgünler 0.25, 0.50 ve 1.00 mg/1 İBA içeren MS besin ortamına alınmış olup en iyi sonuç 0.5 mg/1' İBA içeren ortamlardan elde edilmiştir. 2005,47 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Papaver bracteatum, P. pseudo-orientale, kotiledon, hipokotil-kotiledon, hipokotil, köklendirme
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis ADVENTITIOUS SHOOT REGENERATION IN Papaver bracteatum LtNDL. AND Papaver pseudo-orientale (FEDDE) MEDW Sheyda Daneshvar-Royendezag University of Ankara Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Field Crops Supervisor: Prof. Dr. Celal ER The study was carried out in vitro using Line No. 7 and 18 of UaePapaver bracteatum and P. pseudo-orientale genus Papaver section Oxytona at the Agricultural biotechnology laboratory of the Department of Field Crops, Faculty of Agriculture, University of Ankara. The best adventitious shoot regeneration of Papaver bracteatum from blpocotyl - cotyledon explants of line No. 7 was obtained on MS medium containing 1 mg/1 Enetin, 0.5 mg/1 NAA and 0.1 mg/1 GA3 and from Line No. 18 on MS medium containing 1 mg/1 Kinetin, 2.00 mg/1 NAA and 0.1 mg/1 GA3, 2.00 mg/1 Kinetin, 2.00 mg/1 NAA and 0.1 mg/1 GA3. The best adventitious shoot regeneration of P. pseudo- orientale was also obtained from hypocotyl-cotylodon explant forced with IS mg/1 ÎBA and 2,4-D on modified MS medium containing 0.24 mg/1 2,4-D and 0.19 mg/1 NAA supplemented with 2mg/l glisine, 0.5 mg/1 nikotinik asit, 0.5mg/l piridoxine, 200mg/l miyoinositol, 0.5mg/l thiamine. The rooting was obtained on MS medium containing 0.25, 0.50 and 1.00 mg/1 D3A with the best results on MS medium containing 0.5 mg/1' İBA. 2005,47 pages