Safranbolu mutfak kültürü üzerine bir araştırma
Research on Safranbolu kitchen culture
  1. Tez No: 170124
  2. Yazar: LALE SARİYE AKAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. METİN SAİP SÜRÜCÜOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Türk mutfağı, Safranbolu mutfağı, Türk mutfak kültürü, Turkish kitchen, Safranbolu kitchen, Turkish kitchen culture
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SAFRANBOLU MUTFAK KÜLTÜRÜ Lale Sariye AKAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ev Ekonomisi (Beslenme Bilimleri) Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Metin Saip SÜRÜCÜOĞLU Bu araştırma, Karabük ili Safranbolu ilçesinde yaşayan ve yerli tabir edilen ailelerin mutfak kültürlerini incelemek amacıyla 230 aile üzerinde yürütülmüştür. Araştırma verilerinin elde edilmesinde anket formu kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarından elde edilen verilere göre; kadınların ortalama yaşı (X+SX) 38.87+9.89, eşlerinin ortalama yaşı (X+SX) 42.57+10.50 yıldır. Araştırma kapsamına alman ailelerin ortalama birey sayısı (X+SX) 3.63+1.09 kişi olarak belirlenmiştir. Kadınların ortalama evlenme yaşı (X±SX) 21.99±3.73 ve evlilik süresi ise (X+SX) 16.76+1 1.32 yıldır. Kadınların % 41.7'sinin maddi durumunun iyi olduğu, ailelerin çoğunluğunun (%82.6) apartman dairesinde oturduğu belirlenmiştir. Kadınların en çok kullandıkları ocağın gazlı ocak, en çok tercih edilen tencere çeşidinin çelik tencere olduğu belirlenmiştir. Kadınların % 85.7'sinin yemek saatlerinin düzenli olduğu ve %77.4'ünün günde üç öğün yemek yedikleri bulunmuştur. Kadınların gün toplantılarında en çok ikram ettikleri yiyecek çeşidinin börek (%76.9), sabah kahvaltısında en çok tercih ettikleri yiyecek çeşidinin beyaz peynir (580 puan), en çok tercih ettikleri içecek çeşidinin ise çorba (41 1 puan) olduğu belirlenmiştir. Geleneksel yemekler içinde, kadınların en çok zeytinyağlı yaprak sarma yapmayı tercih ettikleri belirlenmiştir (333 puan). Hıdırellez'de, sadece lise mezunu kadınların %I7.4'ünün; Nevruz'da okuryazar/ilkokul mezunu kadınların %10.1'inin, lise mezunu kadınların %12.8'inin özel yemek yaptığı bulunmuştur. 2005, sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis SAFRANBOLU KITCHEN CULTURE Lale Sariye AKAN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Home Economics (Nutrition Sciences) Supervisor: Prof. Dr. Metin Saip SÜRÜCÜO?LU This research was carried out on 230 families in order to research the kitchen culture of the families, who live Safranbolu district in Karabük city, and called locals. According to the data gathered from the research results; the average age of the women was (X+SX) 38.87±9.89 years, the average age of their husbands was (X±SX) 42.57±10.50 years. The average number of individuals in the families, which was included in the research, was (X+SX) 3.63+1.09. The average marriage age of the women was (X+SX) 21.99+3.73 years, and the marriage period was (X+SX) 16.76+11.32 years. It was determined that the economical situation of 41.7 % of the women was good, and most of the families lived in flats. It was determined that the most used oven was gasoline ovens (100.0 %), the most preferred stewpot was steel stewpot. It was found that dining hours of 85.7 % of the women was regular, and 77.4 % had three meals a day. It was determined that the women's most offered kind of food at special meeting days was pastry (76.9%), the most preferred food at breakfasts was white cheese (580 points), and the most preferred drink was soup (41 1 points). It was determined that the most preferred to made meal was yaprak sarma in the traditional meals (333 points). It was found that made a special meals only 17.4% of the graduated from high school women in Hıdırellez; 10.1% of the literate/graduated from primary school women, 12.8% of the graduated from high school women in Nevruz. 2005, pages