Çakırköy civarı (Gökçesu-Bolu) bitümlü kayaçlarının jeokimyasal incelenmesi
Geochemical investigation of bitumminous rocks around Çakırköy village (Gökçesu-Bolu)
  1. Tez No: 170133
  2. Yazar: DERYA KOCA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bituminous, geochemistry hydrocarbon potential, kerojen, organic matter, mengen
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÇAKIRKÖY CİVARI (GÖKÇESU - BOLU) BİTÜMLÜ KAY AÇLARININ JEOKİMYASAL İNCELEMESİ Derya KOCA Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Ali SARI Gökçesu Havzası Eosen yaşlı sedimanların içerisinde yer alan bitümlü şeylerin içerdiği organik madde miktarı, tipi, olgunlaşma seviyesi ile tüm kayaç bileşenleri ve çökelme ortamı koşulları organik jeokimyasal (Rock- Eval Piroliz), petrografik, gaz kromatografi ve ince tabaka kromatografi analizleri ile belirlenmeye çalışılmıştır. Elde edilen sonuçlar ışığında çalışılan bitümlü kayaçların hidrokarbon kaynak kaya potansiyeli ortaya konmuştur. Buna göre egemen organik madde tipi petrol ve gaz türetmeye eğilimli Tip I ve Tip II kerojendir. Rock-Eval Piroliz parametreleri (Tmax, HI vb.) ile Spor Renk İndeksi (SCI) değerleri örneklerin ısısal olgunlaşmalarının geç diyajenez-erken katajenez, yani erken olgun petrol türüm evresinde olduğunu göstermektedir. Örneklerdeki organik madde ve iz metal dağılımları ve zenginleşme seviyeleri ile onların konsantrasyonları yerkabuğundaki ve şeyllerdeki zenginleşme seviyeleri baz alınarak belirlenmiştir. Bununla birlikte, bu bölgedeki bitümlü kayaçlar ekonomik yönden araştırılmıştır. 2005,185 sayfa ANAHTAR KELİMELER : Bitüm, jeokimya, hidrokarbon potansiyeli, kerojen, organik karbon, mengen İ
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis GEOCHEMİCAL INVESTIGATION OF BITUMINOUS ROCKS AROUND ÇAKIRKÖY VILLAGE (GÖKÇESU - BOLU) Derya KOCA University of Ankara Graduate School of natural Applied Sciences Geological Engineering Department Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Ali SARI Hydrocarbon potential, type of organic matter and organic maturation degree of bituminous rocks samples collected from the sediments of Gökçesu Basin of Eosene age were evaluated thought the depositional environment, the organic geochemical (Rock - Eval Pyrolis), organic petrography, gas chromatographic and iatroscan chromatographic analysis. Hydrocarbon potential of examined bituminous rocks was determined with the results. Because that the type of organic matter has type I and type II kerogen, mostly of type to produce oil and gas. Rock - Eval pyrolis parameter (Tmax, HI, etc.) and spor colour index (SCI) values shows the thermal maturation of bituminous rocks. Distribution of organic matter and trace metals and with the enrichment degrees their concentrations were determined on the basis of average rocks concentration in the crust. However, the economic points of view of the bituminous rocks in the zone were determined with the element correlations. 2005, 185 pages