Beykoz, Şile ve Kurtdoğmuş yöresindeki erken-orta devoniyen yaşlı istiflerin konodont faunası, İstanbul kuzeybatı Türkiye
Conodont fauna of the early-middle devonian successions in Beykoz, Şile and Kurtdoğmuş region, İstanbul, northwestern Turkey
  1. Tez No: 170132
  2. Yazar: DİLEK GÜLNUR SAYDAM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. VEDİA TOKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Early-Middle Devonian, conodont fauna, biostratigraphy, istinye formation, Kozyatağı member, İstanbul
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BEYKOZ, ŞİLE VE KURTDOĞMUŞ (İSTANBUL) YÖRESİNDEKİ ERKEN-ORTA DEVONİYEN YAŞLI İSTİFLERİN KONODONT FAUNASI, İSTANBUL KUZEY BATI TÜRKİYE Dilek Gülnur SAYDAM Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Vedia TOKER Eş Danışmanı: Doç. Dr. Şenol ÇAPKINOĞLU İstanbul Paleozoyik istifine ait Yumrukaya grubu'nun laminalı kireçtaşı, kireçtaşı, yumrulu kireçtaşı ve şeylden oluşan İstinye formasyonu (Erken Devoniyen) ile Kartal formasyonu'nun kireçtaşı ve şeyllerden oluşan Kozyatağı üyesi'nin (geç Erken-erken Orta Devoniyen) Beykoz, Şile ve Kurtdoğmuş (İstanbul) yörelerinden alınan ölçülü stratigrafik kesitlerin konodont faunası incelenmiş ve elde edilen fauna yardımıyla standart konodont zonları tanımlanmaya çalışılmıştır. İstinye Formasyonu'na ait Beykoz stratigrafik kesitinin üst seviyelerinden elde edilen konodont faunası, delta Zonu'na (geç Lohkoviyen) işaret eder. Kesitin en üst kısmındaki tek bir örnekten tanımlanan Ancyrodella binodosa Uyeno, Jivesiyen'den erken Frasniyen'e kadar uzanan bir menzile sahiptir. Aynı birimden alınan bir diğer stratigrafik kesitten (Karamandere), geç Lohkoviyen'in deha ve pesavis Zonlarını tanımlayan konodont faunaları elde edilmiştir. Kartal Formasyonu'nun Kozyatağı üyesinden alınan Büyükdere ölçülü stratigrafik kesitinde serotinus, patıtlus ve partitııs Zonlarını tanımlayan (geç Emsiyen-erken Eyfeliyen) taksonlar saptanmıştır. Kokarpınar ölçülü stratigrafik kesitinde bulunan fauna ise llaticostattts-serotinııs Zonlarına (geç Emsiyen) işaret eder. Bu üyeden alınan nokta örneklerden elde edilen konodont faunaları yardımıyla llaticostatus, serotinu ve partitııs zonlan (geç Emsiyen) tanımlanmıştır. Bu verilere göre Beykoz ve Karamandere kesitleri, Yumrukaya grubu'nun üst kısmını oluşturan İstinye formasyonu'na karşılık gelir ve içerdiği konodont faunasına göre yaşı geç Lohkoviyen'dir. Kartal formasyonu'nun Kozyatağı üyesi'nden alınan Kokarpınar ve Büyükdere kesitlerine ait örnekler ise geç Emsiyen-erken Eyfeliyen yaş aralığında bulunmaktadır. Bu çalışma kapsamında 9 konodont cinsine ait 22 tür, alttür ve morfotip tanımlanmıştır. 2005, 94 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Erken-Orta Devoniyen, konodont faunası, biyostratigrafı, İstinye formasyonu, Kozyatağı üyesi, İstanbul.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis CONODONT FAUNA OF THE EARLY-MİDDLE DEVONİAN SUCCESSIONS İN BEYKOZ, ŞİLE AND KURTDO?MUŞ REGION, ISTANBUL, NORTHWESTERN TURKEY Dilek GUlnur SAYDAM Ankara University Graduate School of Nature and Applied Sciences Depertment of Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Vedia TOKER Co Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Şenol ÇAPKINO?LU The conodont fauna of measured stratigraphic sections from Beykoz, Şile and Kurtdoğmuş regions in İstanbul have been investigated and standard conodont zones described from the İstinye formation consisting of laminated limestone, limestone, lumpy limestone, shale (Early Devonian) of Yumrukaya group and Kozyatağı member consisting of limestone, shale (Late Early-Early Middle Devonian) of the Kartal Formation. The conodont fauna from the upper part of the Beykoz section of İstinye formation indicates the late Lochkovian delta zone. Ancyrodella binodosa Uyeno from the upper most part of the Beykoz section was described from the one sample with Jivesiyen to early Frasnian stratigraphic range. Late Lochkovian delta and pesavis zones with conodont fauna was established in Karamandere section from the same stratigraphic unit. Late Emsian-early Eifelian taxa of serotinus, patulus and partitus zones were determined from the Büyükdere section of the Kozyatağı member of Kartal Formation. Conodont fauna of the Kokarpinar section indicates late Emsian llaticostalus-serotimus zones. Late Emsian laticostatus, serotinus and partitus zones were described by the point sample from this member. In the circumstances of this study, Beykoz and Karamandere sections are equal to the İstinye formation that forms to the upper part of Yumrukaya group and the age of formation was established as late Lochkovian by its conodont fauna. The age of samples from the Kokarpinar and Büyükdere sections of Kozyatağı member of Kartal formation ranges late Emsian-Eifelian interval. Micropaleontologically, 22 conodont species, subspecies and morphotype belonging to nine genera were determined. 2005, 94 pages