Bazı kriptandlara dayalı Hg(II)-seçici PVC membran elektrot hazırlanması
Preparation of mercury(II)-selective PVC membrane electrodes based on some cryptands
- Tez No: 170158
- Danışmanlar: PROF.DR. MUAMMER CANEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: PVC membrane, potentiometry, mercury(II) ion-selective electrode, cryptand
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Pınar ACAR BAZI KRÎPTANDLARA DAYALI CIVA(II)-SEÇÎCÎ PVC MEMBRAN ELEKTROT HAZIRLANMASI Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Muammer CANEL Bu çalışmanın amacı, iyonofor olarak bazı kriptand türevleri kullanılarak bir cıva(II) iyon- seçici PVC membran elektrot geliştirmek ve onun ömrünü, cevap suresini, optimum çalışma aralığını ve diğer cevap özelliklerini belirlemektir. Bu doğrultuda membran bileşimi % 2 iyonofor, % 68,3 plastikleştirici, % 29,7 PVC ve %75 mol (iyonofora göre) iletkenlik artırıcı olan elektrotlar hazırlandı. Elektrotların Hg(II) iyonlarına karşı seçiciliğini tayin etmek için 1,0x 1 0“2 - 1,0x 1 0”r M aralığında cıva çözelti serileri hazırlandı ve çözeltilerin pH değerleri 2,0- 2,5'a ayarlandı. Potansiyel ölçümler yapılarak kalibrasyon eğrileri elde edildi ve bu eğrilerden cıva(ll) iyonu için eğim değerleri süper-Nernstian olarak belirlendi. Hazırlanan elektrotların farklı iyonlara karşı cevabı araştırıldı ve sabit bozucu yöntemi ile bu iyonların seçicilik katsayıları tayin edildi. Bu elektrodun çeşitli analitiksel uygulamalarda cıva(II) iyonları için indikatör elektrot olarak kullanılabileceği tespit edildi. 2005, 92 sayfa ANAHTAR KELİMELER: PVC membran, potansiyometri, cıva(Il) iyon-seçici elektrot, kriptand. i
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis PREPARATION OF MERCURY(II)-SELECnVE PVC MEMBRANE ELECTRODES BASED ON SOME CRYPTANDS Pınar ACAR Ankara University Gradoate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Muammer CANEL The aim of this study is to develop a mercury(H) ion-selective PVC membrane electrode using some cryptands derivatives as ionophore and to determine its lifetime, response time, optimum working range and other response characteristics. For this purpose the electrodes were prepared with a membrane composition of 2 % ionophore, 68,3 % plasticizer, 29,7 % PVC and 75% mol membrane.additive (with respect to the ionophore)._A series of mercury solutions with molar concentrations between IxlO"2 - lxlO'7 M were prepared to determine the sensitivity of the electrodes towards Hg(II) ions, and the pH values of these solutions were adjusted to pH:2,0- 2.5. The calibration curves were obtained from the potential data from which the slope of the curves for the mercuiy(II) ion as a super-Nemstian was determined. The response of the electrodes towards different ions was investigated and the selectivity coefficients were determined by the fixed interference method. It was determined that this electrode could be used as an indicator electrode for mercury(ll) ions in various analytical applications. 2005, 92 pages