Protein yapısındaki makromoleküllerin salımını yapabilen biyobozunur polimer mikrokürelerin geliştirilmesi ve karakterizasyonu
Design and characterization of biodegradable polymer microspheres which can make controlled release of molecules with protein structure
- Tez No: 170157
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MURAT ELÇİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Gelatin microspheres, chitosan spheres, controlled protein release, VEGF release, angiogenesis, encapsulation
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tea PROTEİN YAPISINDAKİ MAKROMOLEKÜLLERİN SALİMİNİ YAPABİLEN BİYOBOZUNÜR POLİMER MİKROKÜRELERİN GELİŞTİRİLMESİ VE KARAKTERİZASYONU Hasan COŞKUN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Y. Murat ELÇİN Bu çalışmada, kontrollü protein salımı yapabilen jelatin mikroküreler ve jelatin nükrokure enkapsflle edilmiş kitosan küreler hazırlandı. Enkapsalasyon ve protein yükleme şartlan optimize edildi. Jelatin mikrokflrelerin boyut dağılımlan, görüntü analizi ile belirlendi. Jelatin mikrokttrelerin ve kitosan kürelerin morfolojileri fez kontrast mikroskopisi ve SEM ile incelendi. Sistemlerin salım kinetikleri, Öncelikle iizozim, sığır serum albumnü ve glikoz oksidaz model proteinleri kullanılarak araştırıldı, in vitro salım deneyleri, kitosan kürelerde enkapsülasyon sonrasında model proteinlerin hızlı salon profillerinin yavaşlayarak, daha kontrollü ve yaklaşık 3 hafta kadar süren bir şekle dönüştüğünü ortaya koydu. Bandan sonra, jelatin mikroküre enkapsflle edilmiş kitosan karelerden, anjiogenik fektfir VEGF'nin şahmı incelendi. VEGF şahmı, ilk 24 saatlik hızlı salımın aramdan, 2 hafta sureyle daha yavaş ve sabit bir salım şeklinde gerçekleşti. 2005, 55 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Jelatin mikroküreler, kitosan küreler, kontrollü protein salımı, VEGF salımı, anjiogenez, enkapsülasyon.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DESIGN AND CHARACTERIZATION OF BIODEGRADABLE POLYMER MICROSPHERES WHICH CAN MAKE CONTROLLED RELEASE OF MOLECULES WITH PROTEIN STRUCTURE Hasan COŞKUN Ankara Universty Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Assoc. Prof Dr. Y. Murat ELÇtN In this study, gelatin microspheres and gelatin microspheres-encapsulated chitosan spheres were prepared to generate a controlled protein release system. The encapsulation and protein loading conditions were optimized. The size distribution of gelatin microspheres was determined by image analysis. The morphology of both gelatin microspheres and chitosan beads was assessed by using phase-contrast microscopy and SEM. The release kinetics of the systems were tested at first by the model proteins, lysozyme, bovine serum albumin and glucose oxidase. In vitro release studies showed that encapsulation within chitosan spheres significantly slowed down the rapid release of the model proteins and caused a relatively controlled release of the model proteins for upto 3 weeks. Secondly, the release behaviour of an angiogenic factor, VEGF from gelatin microspheres encapsulated spheres was investigated. A fast release of VEGF within me first 24 hours turned to a slow and constant release for a duration of 2 weeks. 2005, 55 pages