Siyah alaca ineklerde vücut kondisyon puanı ile süt verimi arasındaki ilişkiler
Relationships between body condition score and milk yields in holstein friesian cow
- Tez No: 170162
- Danışmanlar: PROF. DR. SADIK METİN YENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Holstein Friesian, body condition scores, milk yield
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu çalışmada, A. Ü. Ziraat Fakültesi Kenan Evren Araştırma ve Uygulama Çiftliğindeki 22 siyah alaca sağmal inekte 3 farklı dönemde vücut kondisyon puanı ölçümü yapılmış ve bu ineklere ait 3 ve 6 aylık süt verimleri tespit edilmiştir. Çeşitli dönem vücut kondisyon puanlan ile 3 ve 6 aylık süt verimleri arasında korelasyon ve süt veriminin vücut kondisyon puanına regresyonu hesaplanmıştır. Hesaplamalar sonucunda yüksek bir süt verimi elde etmek için doğumdaki vücut kondisyon puanının 3.5 değerinin üstünde olması gerektiği hesaplanmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Siyah Alaca, vücut kondisyon puanı, süt verimi
Özet (Çeviri)
In this study, the material consisted of 22 Holstein Friesion milking cows raised at the Kenan Evren Research and Application Farm of the Agricultural Faculty of Ankara University. The body conditions of the cows at three different periods were scored and their 3-month and 6- month milk yields were estimated. Correlations and regression coefficients between body condition scores and milk yields were computed. As a result it was determined that the body condition score at calving should be above 3.5 in order to have a high milk yield.