Kapulukaya baraj gölü (Kızılırmak, Türkiye) civarına göç eden Delichon urbica (Linnaeus, 1758) (Aves: Passeriformes)'nın davranış, yuvalanma ve üreme biyolojisi üzerine gözlemler
Observations in behaviour, nestling and breeding of Delichon urbica (Linnaeus, 1758) (Aves: Passeriformes) migrating to Kapulukaya damlake vicinity (Kızılırmak, Turkey)
- Tez No: 170161
- Danışmanlar: PROF.DR. NURİ YİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Migration, Biology, Ecology, Delichon urbica, Turkey
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Kapulukaya Baraj Gölü (Kızılırmak, Türkiye) civarına göç eden Delichon urbica (Linnaeus), 1758 (Aves: Passeriformes)'nm davranış, yuvalanma ve üreme biyolojisi üzerine gözlemler Fulya SAYGILI Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Ana Bilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Nuri YİĞİT Kızılırmak'm Köprüköy mevkiinde bulunan köprülerin altına yuvalanan Ev kırlangıçlarının (Delichon urbica) göç zamanı ve bazı biyo-ekolojik özellikleri incelendi. Buna göre kuşların çalışmanın yapıldığı çalışma alanına Nisanın ilk haftasında geldiği, Eylülün ilk haftasında ise göç ettiği saptandı. İncelenen örneklerde ortalama tüm boy uzunluğu, kanat açıklığı ve ağırlık sırasıyla 133,5 mm, 279,5 mm ve 15,5 gr olarak belirlendi. İncelenen yuvaların ortalama boyutları ve ağırlığı ise boy; 12,5 mm, en; 9 mm, yükseklik; 6 mm ve ağırlık; 425 gr olarak saptandı. Üreme biyolojisinin belirlenmesine yönelik çalışmalarda; ilk kuluçkanın Mayıs ayında gerçekleştiği, ilk yavruların yuvalarda Haziranın ilk haftası içerisinde görülmeye başlandığı ve yuvalardaki yavru sayısının 1-4 arasında değiştiği, incelenen yuvalarda bulunan yumurtaların ortalama ağırlığının 1,6 gr olup, yumurtadan yeni çıkmış bir bireyin 6 mm boyunda ve 0,83 gr ağırlığında olduğu saptandı. Çalışma alanında koloni oluşturan dişilerin üreme sezonunda en fazla 2 kez kuluçkaya yatabileceği belirlendi. 2005, 45 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Göç, Biyoloji, Ekoloji, Delichon urbica, Türkiye
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis Observations in behaviour, nestling and breeding of Delichon urbica (Linnaeus, 1758) (Aves: Passeriformes) migrating to Kapulukaya Damlake Vicinity (Kızılırmak, Turkey) Fulya SAYGILI Ankara University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Biology Supervisor : Prof. Dr. Nuri Yİ?İT The migration and some bio-ecological peculiarities of Delichon urbica which establish the colony under the bridges on the River Kızılırmak around Köprüköy (Kırıkkale) were investigated during the years of 2003-2004. House martin was first observed in the study areas at the beginning of April, and migrated to south in the first week of September. According to specimens captured, average total length, wing span and weight of specimens were recorded to be 133.5 mm, 279.5 mm and 15.5 g, respectively. Average measurements and weights of the nests were as follow; length= 9 mm, height= 6 mm and weight= 425 g. The first clutch was observed on May, and offspring were first appeared on the first week of June, and average litter size varied from 1 to 4. The averages weights of eggs were 1.6 g and a newborn was 6 mm in length and 0.83 g in weight. It was also determined that the female who established the colony in the study areas might perform maximum 3 clutches in breeding season. 2005, 45 pages