Başkomutan Tarihi Milli Parkı'nın Kocatepe bölümünün peyzaj planlama kriterlerinin saptanması
The Determination of landscape planning criteria of Kocatepe section of Commander in Chief Historical National Park
  1. Tez No: 120942
  2. Yazar: HATİCE ASLI SAKAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVİN AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kocatepe Section of Commander-in-Chief Historical National Park, landscape planning criteria, protection, use and familiarization
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BAŞKOMUTAN TARİHİ MİLLİ PARKI'NIN KOCATEPE BÖLÜMÜ'NÜN PEYZAJ PLANLAMA KRİTERLERİNİN SAPTANMASI H. Aslı SAKAL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Nevin AKPINAR Uluslararası alanda doğa koruma çalışmalarının temelini milli parklar oluşturmaktadır. Çok çeşitli doğal, kültürel ve tarihi değerlere sahip ülkemizde, milli parklar bu değerleri korumak açısından oldukça önemli çalışmalardır. Ayrıca bu çalışmalar doğal, kültürel ve tarihi değerlerin gelecek kuşaklara aktarılmasına yardımcı olurlar. Bu çalışmada, Afyon, Kütahya ve Uşak illerinin sınırlan içinde yer alan ve iki bölümden oluşan Başkomutan Tarihi Milli Parkı'nın Kocatepe Bölümü ele alınmıştır. Çalışma alanının konumu, toprak ve su varlığı, jeoloji gibi doğal özellikleri, sosyo ekonomik yapı, demografik yapı gibi kültürel özellikleri ve tarihi özellikleri değerlendirilmiştir. Bununla birlikte, milli parkın bu bölümü için koruma, kullanım ve tanıtım değerleri araştırılmıştır. Elde edilen bilgiler doğrultusunda ve ABD'deki zonlama sistemi göz önüne alınarak milli parkın Kocatepe Bölümü için belirlenen eğim, bugünkü alan kullanımı, bitki örtüsü, sosyo-ekonomik yapı gibi peyzaj planlama kriterlerine göre zonlama çalışması yapılmıştır. Buna göre çalışma alanı; Doğal Zon (Doğal Çevresel Zon), Tarihsel Zon (Anı Kutlama Zonu), Park Gelişim Zonu (İdari Gelişim Zonu, Rekreasyonel Gelişim Zonu, Yerleşim Gelişimi Zonu, Sirkülasyon Gelişimi Zonu), özel Kullanım Zonu (Tarım Zonu, Yararlı Tesisler Zonu) olarak zonlara ayrılmıştır ve zonların özelliklerine göre koruma, kullanım ve tanıtım önerileri getirilmiştir. Milli Park, Türkiye için bağımsızlık savaşımıza sahne olması, çeşitli doğal, kültürel ve tarihi değerlere sahip olması ve konum olarak önemli bir geçiş noktasında bulunması nedeniyle oldukça önemlidir. Bu açıdan mutlak korunması gerekli alanlara özen gösterilmeli ve diğer alanların değerleri geliştirilmeli ve tanıtılmalıdır. 2002, 115 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Başkomutan Tarihi Milli Parkı Kocatepe Bölümü, peyzaj planlama kriterleri, koruma, kullanım ve tanıtım
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE DETERMINATION OF LANDSCAPE PLANNING CRITERIA OF KOCATEPE SECTION OF COMMANDER-IN-CHIEF HISTORICAL NATIONAL PARK H. Aslı SAKAL Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nevin AKPINAR At international level, national park is the main subject of natural protection studies. National parks are very important to protect the various natural, cultural and historical values of Turkey. Besides, these studies help to transfer the natural, cultural and historical values to the next generations. In this study, the research area is the Kocatepe Section of Commander-in-Chief Historical National Park which has two parts and is situated in Afyon, Kütahya and Uşak provinces. Natural characteristics such as the location, the situation of water and soil resources, geology and cultural characteristics such as socio-economic frame, population and historical characteristics had been evaluated. Also the protection, use and familiarization features of the national park's section had been analysed. Depending on the USA zonning system and according to the landscape planning criteria such as slope, present land use, plant cover and socio-economic frame, various zone studies are realised in the Kocatepe Section of Commander-in-Chief Historical National Park as a result. In the research area, Natural Zone, Historical Zone, Park Development Zone and Special Use Zone are classified and according to the characteristics of these zones, the suggestions for protection, use and familiarization are proposed. This national park is especially important because this area has various natural, cultural and historical values, its location is at the crossing of the main roads and some parts of the independence war of Turkey took place in the area. For these reasons, these kind of areas such as this national park and the values of similar areas should be protected and the values of these areas should be evaluated and these areas should get known by everybody. 2002, 115 pages