Bazı çift yıldızların görülmeyen bileşenleri
The additional invisible component in some binary stars
  1. Tez No: 170173
  2. Yazar: ASLI ELMASLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERAHİTDİN ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Binary stars, Light-time effect, AR Aur, AM Leo, UV Leo
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu tez çalışmasında AR Aur, AM Leo ve UV Leo örten değişen çift yıldızlarının dönem değişimleri (O-C eğrileri) ışık-zaman etkisine göre analiz edildi. Her üç yıldız için yayınlanmış tüm minimum zamanlan literatürden toplandı. Ayrıca AR Aur için 1, AM Leo için 4, ve UV Leo için 3 yeni minimum zamanı Ankara Üniversitesi Gözlemevi'nde yapılan gözlemlerle elde edildi. Tüm minimum zamanlarının kullanılmasıyla oluşturulan O-C eğrileri, Irwin (1952)'in belirlediği bağıntıları dikkate alan OC2LTE30 isimli program yardımıyla modellendi. Analizler sonucunda her üç çift yıldıza çekimsel olarak bağlı olası üçüncü cisimlerin fiziksel parametreleri (P12, e, w, v, Then) berlirlendi. Olası üçüncü cisim, AR Aur için kütlesi 0.54±0.03 MQ olan bir anakol öncesi cisim, AM Leo için ise kütlesi 0.175±0.014 MQ olan bir yıldız olabileceği belirlendi. UV Leo'nun çevrimsel yapılı O-C değişimine ise 0.096±0.038 MQ kütleli muhtemelen bir kahverengi cücenin neden olabileceği tespit edildi. ANAHTAR KELİMELER: Değişen çift yıldızlar, ışık-zaman etkisi, AR Aur, AM Leo, UV Leo
Özet (Çeviri)
In this thesis; the period variations (O-C curves) of eclipsing binaries AR Aur, AM Leo, and UV Leo were analyzed under the assumption of light-time effect. For each of the binary stars, all of their published minima times were collected from the literature. To obtain new minima times for the systems, they were observed at the Ankara University Observatory using the current equipment. From the observations 1, 4, and 3 minima times were derived for AR Aur, AM Leo, and UV Leo, respectively. The program OC2LTE30, which is based on Irwin's (1952) formulation, was used to model each of the systems O-C curve constructed with all available minima times. The analysis yields the physical parameters (P12, e, ve, v, Tperi) of the probable third body that is gravitationally bound to the binary star. The third body determined for AR Aur is a pre-main sequence object with the mass of 0.54±0.03 MQ and for AM Leo is a star with the mass of 0.175±0.014 MQ. The cyclic variation seen on the O-C curve of UV Leo is predicted to be caused by a probable brown dwarf (0.096±0.038 MQ) in the system.