Bazı örten çift yıldızların fotometrik analizi
The photometric analysis of some eclipsing binary stars
- Tez No: 149815
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
- Anahtar Kelimeler: Eclipsing binary stars, Light curve analysis, V776 Cas, V842 Her
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Her örten çift yıldızlarının ilk ayrıntılı fotometrik analizlerini içermektedir. Her iki yıldızın U, B ve V bandlanndaki ışık eğrileri TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nde (TUG) sırası ile 8-9 Ekim 2002 ve 3-4 Temmuz 2003 tarihlerinde elde edildi. V776 Cas'ın gözlemleri, çift yıldıza çok yakın olan bir üçüncü yıldızın ışık etkisini de içermektedir. Her iki çift sistemin ışık eğrilerinin kaba analizleri Binary Maker 2.0 programı yardımıyla gerçekleştirildi. Bu şekilde elde edilen parametreler ışık eğrilerinin ayrıntılı çözümünde ilk girdi parametreleri olarak kullanıldı. Literatürden alınan radyal hız eğrileri de kullanılarak V776 Cas Djurasevic'in (Djurasevic, 1992a, 1992b) programı, V842 Her ise Wilson-Devinney programının son sürümüyle (WD-2003) analiz edildi. Ulaşılan sonuçlar itibarıyla V776 Cas yüksek değme derecesine sahip tipik bir A-türü W UMa iken, V842 Her büyük kütleli bileşeninin üzerinde çevresine oranla %25 daha soğuk bir lekeye sahip W-türü bir W UMa çift yıldız sistemidir. Ayrıca elde edilen fiziksel parametreler ışığında her iki sistemin evrim durumu belirlenmeye çalışıldı. 2004, 61 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Örten değişen çift yıldızlar, ışık eğrisi analizi, V776 Cas, V842Her
Özet (Çeviri)
The present thesis includes the first detailed photometric analysis of two eclipsing binary stars, V776 Cas and V842 Her. The light curves of each eclipsing binaries were obtained at the TÜBİTAK National Observatory (TUG) during the nights of 8-9 October 2002 and 3-4 July 2003, respectively. The light curves of V776 Cas were contaminated by the third light effect due to the proximity of a visual companion to the binary system. The Binary Maker 2.0 program were used to derive the priliminary parameters of each binary system. With the radial velocity data taken from the literature, V776 Cas were analyzed by using Djurasevic's (Djurasevic, 1992a, 1992b) program and V842 Her were analyzed by using the last version of the Wilson-Devinney code (WD-2003). The solutions indicate that V776 Cas is a A-type W UMa binary with a high degree of overcontact configuration and V 842 Her is a typical W-type W UMa with a dark spot 25% cooler than its surrounding photosphere on the surface of the more massive component of the system. Furthermore, the evolutionary status of each eclipsing binaries were determined with the guide of the derived physical parameters. 2004, 61 pages