Çeşitli Ankara ve kıl keçisi populasyonlarında β-laktoglobulin polimorfizmi
The polymorphism of β-lactoglobulin in some angora and hair goat populations
- Tez No: 170217
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET ALİ YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Goats, P-lactoglobulin, polymorphism
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÇEŞİTLİ ANKARA ve KIL KEÇİSİ POPULASYONLARINDA p-LAKTOGLOBULİN POLİMORFİZMİ Neslihan GÜRCAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilin» Dalı Danışman: Doç. Dr. Mehmet Ali YILDIZ Bu çalışmada Ankara (Kazarı) ve Çankırı (Eldivan) illerinde yetiştirilen Ankara keçisi ile Antalya ilinde yetiştirilen Honamlı Kıl keçisi populasyonlarında, p-laktoglobulin (B-lg) süt proteini bakımından polimorfizm araştırılmıştır. P-laktoglobulin proteini bakımından tip tayini yapılarak genotip ve gen frekansları tahmin edilmiştir. Ankara ve Honamlı Kıl keçisi populasyonlarında iki farklı P-laktoglobulin genotipi (B-lgAB, B-lgBB) belirlenmiştir. Çalışılan populasyonların P-laktoglobulin lokusu bakımından polimorfik yapıda olduğu tespit edilmiştir. B-lg8 geni yaygın bulunan allel olup, bu allelin frekansı Ankara, Çankırı ve Antalya keçi populasyonlarında sırasıyla 0.917, 0.964 ve 0.884 olarak hesaplanmıştır. 2005, 32 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Keçi, p-laktoglobulin, polimorfizm
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE POLYMORPHISM OF p -LACTOGLOBULIN IN SOME ANGORA AND HAIR GOAT POPULATIONS Neslihan GÜRCAN Ankara University Graduate School of Natural And Applied Sciences Deparment of Animal Sciences Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet Ali YILDIZ In this study, genotype and gene frequencies are estimated in terms of p-lactoglobulin locus in the Angora goats (reareing in province of Ankara /Kazan and Çankırı /Eldivan) and Honamh Hair goats (reareing in province of Antalya) populations. Two different P-lactoglobulin genotypes (fi-lgAB and fi-lgBB) determined in Angora and Honamh hair goats populations. P-lactoglobulin locus is polymorphic in all tree populations. Gene frequency of B-lgB is also predominant in all tree populations. The frequencies of fi-lgB gene in Ankara, Çarıkın and Antalya are 0.917, 0.964 and 0.884, respectively. 2005, 32 pages