İncir kurdu Ephestia cautella (L.) (Lepidoptera; Pyralidae)'ya fosfinin bazı etkileri üzerinde araştırmalar
Some effects of phosphine on the almond moth, Ephestia cautella (L.) (Lepidoptera; Pyralidae)
- Tez No: 170218
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜRAY FERİZLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ephestia cautella, almond moth, phosphine, life stages, mortality, LT50, LT99
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi İNCİR KURDU Ephestia cautella (L.) (Lepidoptera; Pyralidae)'ya FOSFİNİN BAZI ETKİLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR Sibel USLU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç.Dr. A. Güray FERİZLİ 54ia) Araştırmada, Ephestia cautella'' nın yumurta (0-24, 24-48 ve 48-72 saatlik), larva (25 günlük), 24-48 saatlik pupa ve ergin (0-24 günlük) evrelerinde 100 ve 200 ppm fosfin gazı (PH3) 'nın değişik uygulama sürelerinde neden olduğu ölüm oranlan belirlenmiştir. Denemeler 20°C sıcaklık ve %65 orantılı nemde yürütülmüştür. Ephestia cautella'' nın yumurta, larva, pupa ve ergin evrelerinde meydana gelen ölümlere ilişkin verilerle probit analizi yapılarak LT50, LT90, LT95 ve LT99 değerleri belirlenmiştir. Deneme sonuçlarına göre; yumurta evresi için 100 ppm PH3 konsantrasyonda LT99 0- 24, 24-48, 48-72 saatlik yumurtalarda sırasıyla 46,504, 9,451 ve 20,707 saat olarak belirlenirken; 200 ppm PH3 konsantrasyonunda LT99 sırasıyla 49,242, 7,369 ve 6,522 saat olarak belirlenmiştir. Larva evresinde mutlak ölüm için gereken süre 100 ppm PH3 konsantrasyonunda 7,674 saat ve 200 ppm PH3 konsantrasyonunda ise 3,600 saat olarak belirlenmiştir. Pupa evresinde yapılan çalışmalardan, 100 ppm PH3 gaz konsantrasyonunda LT99 22,454 saat, 200 ppm PH3 konsantrasyonunda LT99 15,992 saat olarak belirlenmiştir. Ergin evresi için 100 ppm PH3 konsantrasyonunda LT99 15,124 saat, 200 ppm PH3 konsantrasyonda LT99 9,155 saat olarak hesaplanmıştır. 2005, 47 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Ephestia cautella, incir kurdu, fosfin, biyolojik evreler, ölüm oranı, LT50, LT99
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis SOME EFFECTS OF PHOSPHINE ON THE ALMOND MOTH, Ephestia cautella (L.) (Lepidoptera: Pyralidae) Sihel USLU Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor: Asst. Prof. Dr. Ahmet Güray FERİZLİ In this research, phosphine (PH3) at 100 and 200 ppm was evaluated as a toxicant for different exposure periods against 0-24, 24-48, 48-72 h old eggs, larvae (25 d old), 24- 48 h old pupae and adult (0-24 h) of the almond moth, Ephestia cautella. All experiments were carried out at 20°C and 65% r.h. The mortality rates for different exposure periods were subjected to probit analysis, and value of LT99 all life stages were determined. According to the results; LT99 values of 0-24, 24-48, 48-72 h old eggs were found to be 46,504, 9,45 1 and 20,707 h respectively, for 100 ppm PH3 and 49,242, 7,369 and 6,522 h respectively, for 200 ppm PH3. To obtain complete mortality for larval stage at 100 and 200 ppm PH3, exposure time were determined as 7,674 and 3,600 h, respectively. The LT99 values of pupae at 100 and 200 ppm PH3 were determined as 22,454 and 15,992 h, respectively. For the adult stage of almond moth LT99 values were determined as 15,124 and 9,155 h, respectively. 2005, 47 pages