Cıva tayini için uygun bir iyon seçici elektrot geliştirilmesi
Development of a mercury selective electrode
  1. Tez No: 170229
  2. Yazar: EREN ÇANTAY
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA TAŞTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: katı membran, potansiyometri, cıva seçici elektrot, solid state membrane, potentiometry, mercury selective electrode 111
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi CIVA TAYİNİ İÇİN UYGUN BİR İYON SEÇİCİ ELEKTROT GELİŞTİRİLMESİ Eren ÇANTAY Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Mustafa TAŞTEKİN Bu çalışmada HgS-Ag2S kullanılarak Hg(II) katyonuna duyarlı yeni bir katı hal membran geliştirildi. Hazırlanan elektrodun Hg(II) iyonuna iyi bir seçicilik gösterdiği ve eğimin Nernst değerine yakın olduğu görüldü. Elektrodun optimum pH çalışma aralığının 1,5 - 3,0 olduğu, elektrodun ortalama eğiminin 29,45 mV/c, tayin aralığının ise 1.1 0“1 - 1.10”6 M aralığında olduğu tespit edildi. Çeşitli katyonlar için potansiyometrik seçicilik katsayıları, karışık çözelti metoduyla incelendi ve ayrıca elektrotların tekrarlanabilirliği, cevap süresi ve ömrü belirlendi. Katyonlarda önemli bir bozucu etki gözlenmedi. En büyük bozucu etkiyi Ag(I) iyonu gösterdi. Elektrodun cevap süresi 15-30 saniye arasındadır. Elektrodun ömrü 18 ayın üzerindedir. Elektrotların uygulanabilirliğini görmek amacıyla, cıva ihtiva eden numune EDTA ile potansiyometrik olarak titre edildi. Aynı numunenin cıva içeriği spektrofotometrik olarak da tayin edildi. Elde edilen sonuçlar istatistiksel metotlarla değerlendirildi. 2006, 74 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DEVELOPMENT OF A MERCURY SELECTIVE ELECTRODE Eren ÇANTAY Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Mustafa TAŞTEKİN In this study, a new solid state membrane electrode based on HgS-Ag2S compound is described. The Resulting electrode exhibits good selectivity towards Hg(II) ions and gives a near-Nernstian slope. The detection range is between 1.10“1 - 1.10”6 M with a slope of 29,45 mV/dec. The optimum working pH of electrode is 1,5 - 3,0. The potantiometric selectivity coefficients for some cations were evaluated using the mixed solution method and the performance with respect to electrode reproducibility, life time and response time determined. Cations do not show significant interference with the exception of silver. The response time is between 15-30 s and the life time is over 18 month. The potentiometric titration method was also employed for mercury containing samples in order to demonstrate the electrodes applicability. Also same mercury containing samples were analyzed spectrofotometrically. Results are evaluated using statistical methods. 2006, 74 pages