Karbon ve metal elektrotların bazı aromatik aminlerle elektrokimyasal modifikasyonu ve karakterizasyonu
Electrochemical modification of carbon and metal electrodes using some aromatic amines and characterization
- Tez No: 170228
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ OSMAN SOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Dönüşümlü voltametri, elektrokimyasal oksidasyon, modifikasyon, 2- aminobenzo[c]sinnolin, 2-aminobenzo[c]sinnolin 6-oksit, Cyclic voltammetry, electrochemical oxidation, modification, 2- aminobenzo[c]cinnoline, 2-aminobenzo[c]cinnoline 6-oxide
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KARBON ve METAL ELEKTROTLARIN BAZI AROMATIK AMİNLERLE ELEKTROKIMYASAL MODİFİKASYONU ve KARAKTERİZASYONU Neslihan ÖZDEMİR Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ali Osman SOLAK Bu çalışmada, 2-aminobenzo[c]-sinnolin (BCC-NH2) ve 2-aminobenzo[c]sinnolin 6-oksit (NOBCC-NH2) bileşiklerinin amin oksidasyonu yöntemi ile platin ve camsı karbon elektrotlar üzerinde modifikasyonları ve elde edilen bu yüzeylerin karakterizasyonları incelenmiştir. Amin oksidasyonu metodunda aromatik halkaya bağlı -N- köprüsü vasıtasıyla N-C veya N-Me kovalent bağları meydana gelmektedir. Bu çalışmada ilk defa platin ve camsı karbon (GC) elektrot yüzeylerine BCC-NH2 ve NOBCC-NH2 moleküllerinin oksidasyonu ile modifikasyonu gerçekleştirilmiştir. Ayrıca modifiye edilen yüzeyin karakterizasyonu hem elektrokimyasal metotlarla hem de elektrokimyasal impedans spektroskopi (EIS) metoduyla yapılmıştır. Modifikasyon işlemleri, destek elektrolitin 0,5 M HC1, 0,5 M KC1 ve 0,5 M NaOH olduğu ortamlarda gerçekleştirilmeye çalışılmıştır. 2-aminobenzo[c]sinnolin ve 2-aminobenzo[c]sinnolin 6-oksit moleküllerinin elektrokimyasal oksidasyon yöntemiyle platin ve camsı karbon elektrotlar üzerine modifikasyonu dönüşümlü voltametri tekniği kullanılarak incelenmiştir. Platin (Pt) ve camsı karbon (GC) elektrotlar üzerinde elektrokimyasal oksidasyon yönteminde uygulanan potansiyelin ve tarama hızının oluşan yüzeye etkisi araştırılmıştır. Modifiye elektrotlar elde edildikten sonra bu elektrotların analitik amaçlı uygulama alanlarını araştırmak için 4-metoksifenil(3-metilbütil)ditiyofosfinat (Hl) maddesi ile çalışılmıştır. 2006, 84 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis ELECTROCHEMICAL MODIFICATION OF CARBON AND METAL ELECTRODES USING SOME AROMATIC AMÎNES AND CHARACTERIZATION Neslihan ÖZDEMİR Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Ali Osman SOLAK In this work, modification of 2-aminobenzo[c]-cinnoline (BCC-NH2) and 2- aminobenzo[c]-cinnoline 6-oxide (NOBCC-NH2) at the platinum and glassy carbon surfaces was investigated. The modified surface was characterized by electrochemical methods and also by electrochemical empedance spectroscopy. N-C and N-Pt bonds was formed between the modifier and glassy carbon and platinum through the -N- bridge, respectively. This work is the first that BCC-NH2 ve NOBCC-NH2 molecules are grafted to the Pt and GC surfaces by the method of amine oxidation and the surfaces modified are characterized by electrochemical and EIS methods. Modification process are performed in the aqueous media containing 0.5 M HC1, 0.5 M KC1 and 0.5 M NaOH as supporting electrolytes. The modification of the molecules onto the surfaces was established by cyclic voltammetric technique. The effect of applied potential and scan rate on the modification process was also investigated. The analytical application of the modified surfaces was performed using 4-metoxyphenyl (3-methylbutyl) dithiofhosfhinate (HI). 2006, 84 pages