Farklı gelişme dönemlerinde uygulanan azotlu gübre formlarının kışlık kolza (Brassica napus ssp. oleifera L.)' nin verim ve verim öğelerine etkileri
The effects of nitrogen fertilizer forms applied at different growing periods on yield and components of winter rapaseed (Brassica napus ssp. oleifera L.)
  1. Tez No: 170241
  2. Yazar: NESLİHAN DUYGU ÜSTÜNER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÖZER KOLSARICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kolza (Brassica napus ssp. oleifera L.), azotlu gübre formu, gelişme dönemleri, verim ve verim öğeleri, Rapeseed (Brassica napus ssp. oleifera L.), nitrogen fertilizer forms, growing periods, yield and yield components. 11
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi FARKLI GELİŞME DÖNEMLERİNDE UYGULANAN AZOTLU GÜBRE FORMLARININ KIŞLIK KOLZA {Brassica napus ssp. oleifera L.y NIN VERİM VE VERİM ÖĞELERİNE ETKİLERİ Neslihan Duygu ÜSTÜNER Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Özer KOLS ARICI Bu araştırma, 2004 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümüne ait deneme tarlalarında yürütülmüştür. Araştırmanın amacı; kışlık kolza (Brassica napus ssp. oleifera L.f nın farklı gelişme dönemlerinde (rozet, sapa kalkma, çiçeklenme başlangıcı ve çiçeklenme sonu) uygulanan farklı azotlu gübre formlarının (amonyum nitrat, amonyum sülfat ve üre) verim ve verim öğelerine etkilerini belirlemektir. Araştırmada, Orkan kışlık kolza çeşidi kullanılmıştır. Ekim; 3 m uzunluğundaki parsellere 5 sıra halinde ekilmiş ve sıra arası 40 cm olacak şekilde el ile yapılmıştır. Araştırma, tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme deseninde üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırmada elde edilen bulgulara göre; en uzun bitki boyu 89.6 cm ile çiçeklenme başlangıcında verilen üreden, en kısa bitki boyu ise 75.2 cm ile çiçeklenme başlangıcında verilen amonyum sülfat formundan elde edilmiştir. Ana sapa bağlı yan dal sayısı en fazla 3.3 adet ile rozet dönemindeki üre uygulamasıyla, en az da 2 adetle sapa kalkma, çiçeklenme başlangıcı, çiçeklenme sonunda amonyum nitrat ve amonyum sülfat uygulamalarından elde edilmiştir. Ana saptaki kapsül sayısı en fazla 33.7 adet ile sapa kalkmada üre uygulamasıyla, en az 26 adetle çiçeklenme sonu üre uygulamasıyla elde edilmiştir. Kapsüldeki tohum sayısı ise en fazla 24.3 adet ile çiçeklenme sonu üre uygulamasından, en az tohum sayısı ise 21.3 adet çiçeklenme başlangıcı amonyum sülfat uygulamasından elde edilmiştir. Bin tane ağırlığı en yüksek 4.6 g ile çiçeklenme başlangıcında amonyum sülfat uygulamasıyla, en düşük bin tane ağırlığı 4.0 g ile rozet döneminde amonyum sülfat ve üre uygulamasından elde edilmiştir. Tohum verimi en yüksek 164.8 kg/da ile sapa kalkmada uygulanan üre ile, en düşük tohum verimi de 55.5 kg/da ile çiçeklenme başlangıcı amonyum sülfat uygulamasından elde edilmiştir. Yağ oranlan ise en yüksek % 40.76 ile çiçeklenme sonu üre uygulamasından, en düşük yağ oram da %30.18 ile sapa kalkmada amonyum nitrat uygulamasından elde edilmiştir. Araştırma sonucunda; sapa kalkma, çiçeklenme başlangıcı ve çiçeklenme sonunda uygulanan üre gübresi, en yüksek tohum verimi ve yağ oranını verdiği için kışlık kolzada tercih edilebilir. 2006, 33 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EFFECTS OF NITROGEN FERTILIZER FORMS APPLIED AT DIFFERENT GROWING PERIODS ON YIELD AND YIELD COMPONENTS OF WINTER RAPESEED (Brassica napus ssp. oleifera L.) Neslihan Duygu ÜSTÜNER Ankara University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Field Crops Supervisor: Prof. Dr. Özer KOLSARICI This research was conducted at the experimental Fields of Department of Field Crops, Faculty of Agriculture University of Ankara in 2004. The aim of the study was to investigate the effects of nitrogen fertilizer forms (ammonium sulphate, ammonium nitrate and urea) applied at different growing periods (rosette, jointing stage, preflowering, postflowering) on yield and yield components of winter rapeseed. In the study, winter rapeseed cultivar Orkan was used as material. The seed was planted in 3 m rows with 40 cm between rows by hand. The experimental design was split plot design with 3 replications. According to the results of the research; the highest plant height was 89.6 cm in flowering with urea and the shortest plant height was 75.2 cm in preflowering with ammonium sulphate. The highest number of lateral branches was in rosette with urea (3.3), while the lowest number of lateral branch was in jointing stage, preflowering, postflowering with ammonium sulphate and ammonium nitrate (2). The highest number of capsule in main branch was in jointing stage with urea (33.7), but the lowest number of capsule in main branch was determined in postflowering with urea (26). The highest number of seed in capsule was in postflowering with urea (24.3), the lowest number of seed in capsule in preflowering with ammonium sulphate (21.3). The highest 1000-seed weight was in preflowering with ammonium sulphate (4.6 g), the lowest 1000- seed weight in rosette with ammonium sulphate and urea (4.0g). The highest seed yield was in jointing stage with urea (164.8 kg/da), the lowest seed yield in preflowering with ammonium sulphate (55.5 kg/da). The highest oil ratio was in postflowering with urea (%40.76), the lowest oil ratio in jointing stage with ammonium nitrate (%30.1 8). Results of the research revealed that urea should be preferred because urea applied at jointing, preflowering and postflowering stages gave the highest seed yield and oil ratio in winter rapeseed. 2006, 33 pages.