Gediz havzasında iklim isteklerine göre farklı üzüm çeşitlerinin yetiştirilebileceği alanların belirlenmesi
Determination of cultivation areas for different grape varieties with regard to climatic requirements in Gediz watershed
  1. Tez No: 170242
  2. Yazar: BELGİN ALSANCAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERSOY YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Grape varieties, climate, GIS, Gediz water shed
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi GEDİZ HAVZASINDA İKLİM İSTEKLERİNE GÖRE FARKLI ÜZÜM ÇEŞİTLERİNİN YETİŞTİRİLEBİLECEĞİ ALANLARIN BELİRLENMESİ Belgin ALSANCAK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Y.Ersoy YILDIRIM Bu araştırma da farklı üzüm çeşitlerinin iklim istekleri göz önüne alınarak Gediz havzasında yetiştirilebilecekleri uygun alanların belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla araştırmamızda Gediz havzası ve çevresinde yer alan Manisa,İzmir, Akhisar, Demirci, Simav, Gediz, Uşak, Salihli ve Ödemiş meteoroloji istasyonlarında ölçülen uzun dönem iklim verileri değerlendirilerek, ArcGIS Coğrafi Bilgi Sistemleri yazılımı ile havzaya ait iklim değişkenleri haritalanmıştır. Bölgenin topoğrafik olarak tanımlanmasında ASTER uydu görüntüsünden elde edilen havzaya ilişkin sayısal arazi modeli kullanılmıştır. Bölgede, ekonomik değeri yüksek olan ve istikrarlı verimlilik gösteren Yalova incisi, Cardinal, Beyrut Hurması, Italia, Royal ve Sultani Çekirdeksiz üzüm çeşitlerinin iklim yönünden Gediz havzasında yetiştirilebileceği alanlar belirlenmiştir. 2005, 73 sayfa Anahtar Kelimeler : Üzüm çeşidi, İklim, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Gediz havzası.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DETERMINATION OF CULTIVATION AREAS FOR DIFFERENT GRAPE VARIETIES WITH REGARD TO CLIMATIC REQUIREMENTS IN GEDİZ WATERSHED Belgin ALSANCAK Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Farm Structures and Irrigation Supervisor : Prof. Dr. Y. Ersoy YILDIRIM In this research it is aimed that to determine suitable areas for the cultivation of different grape varieties in Gediz watershed, with regard to climate requirements. For this purpose, long-term climatic data collected by meteorological stations including Manisa, İzmir, Akhisar, Demirci, Simav, Gediz, Uşak, Salihli and Ödemiş were evaluated and the climate variables of Gediz water shed were mapped by using ArcGIS Geographic Information System Software. For the topographical definition of the area, Digital Terrain Model relating to Gediz water shed, obtained from ASTER satellite image, was used. The areas in Gediz water shed where the grape varieties, namely Yalova İncisi, Cardinal, Beyrut Hurması, Italia, Royal and Sultani Çekirdeksiz which have high economic value and show stable productivity in the region, can be cultivated in terms of climate were determined. 2005, 73 pages