Kesikli bir biyoreaktörde algoritma ile fuzzy kontrol
The fuzzy control with he genetic algorithm in a batch bioreactor
- Tez No: 170255
- Danışmanlar: PROF.DR. HALE HALEPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: S.cerevisiae, biyoreaktör, fuzzy kontrol, genetik algoritma, S.cerevisiae, bioreactor, Fuzzy Control, genetic algorithm 11
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Kesikli Bir Biyoreaktörde Genetik Algoritma İle Fuzzy Kontrol S.Suna AHİOGLU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Prof.Dr. Hale HAPOGLU Bu çalışmada havalı koşullarda S.cerevisiae mikroorganizmasının çoğaltıldığı bir biyoreaktörün çoğalma ortamı sıcaklığı Fuzzy Kontrol yöntemi ile kontrol edilmiştir. Sistemde çıkış değişkem olarak biyoreaktör sıcaklığı, ayarlanabilen değişken olarak ise biyoreaktöre dalgıç ısıtıcıdan verilen ısı ve soğutma suyu akış hızı seçilmiştir. Çalışmada öncelikle biyoreaktörün açık hat işletimi gerçekleştirilerek mikroorganizma çoğalması sırasındaki dinamik davranışı incelenmiştir. Ayarlanabilen değişken olarak seçilen soğutma suyu akış hızı ve biyoreaktöre dalgıç ısıtıcıdan verilen ısıya, pozitif ve negatif basamak etkiler verilmesi sonucu çıkış değişkeni olan biyoreaktör sıcaklığının değişimi verileri elde edilmiştir. Sistemdeki sensör ölçümlerine etki eden gürültüyü azaltmak için birinci mertebeden filtre tasarımı yapılmıştır. Kontrol çalışmalarında öncelikli olarak Fuzzy kontrol yöntemi teorik olarak uygulandıktan sonra biyoreaktör sıcaklığı Fuzzy kontrol yöntemi ile başarılı bir şekilde kontrol edilmiştir. 2005, 162 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER SCIENCE THESIS The Fuzzy Control with the Genetic Algorithm in a Batch Bioreactor S.SunaAHIOGLU Ankara University Science Institute Chemical Engineering Department Advisor: Prof. Dr. Hale HAPOGLU In this study, the temperature of bioreactor' s growth media is controlled by Fuzzy algorithm at the atmospheric condition. In the system bioreactor temperature is chosen as controlled variable, heat input and cooling water flow rate are selected as manipulated variables. The dynamic behaviour of microorganism is analyzed by means of open loop experiments. Bioreactor temperature profiles are obtained in the face of positive and negative step changes given to the cooling water flow rate and the heat input which are chosen as manipulated variables. To avoid the noises effect scaling, first degree filtration is used. After bioreactor temperature is theoretically controlled by Fuzzy method the experimental Fuzzy control application is achieved succesfully. 2005, 162 pages