Polifag avcı, Orius spp. (Hemiptera: Anthocoridae)'nin örtüaltı sebze zararlılarına karşı kullanım olanakları
Using possibilities of polyphag predator, Orius spp. (Hemiptera: Anthocoridae) greenhouse vegetable pests
  1. Tez No: 170284
  2. Yazar: MEHMET KEÇECİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OKTAY GÜRKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Orius niger, Orius laevigatus, Frankliniella occidentalis, Tetranychus cinnabarinus, Myzus persicae, örtüaltı sebze yetiştiriciliği, biyolojik mücadele
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET Doktora Tezi POLÎFAG AVCI, Orius spp. (HEMİPTERA: ANTHOCORIDAE)'NÎN ÖRTÜALTI SEBZE ZARARLILARINA KARŞI KULLANIM OLANAKLARI Mehmet KEÇECİ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. M. Oktay GÜRKAN Bu çalışma ile polifag avcı türler Orius laevigatus (Fieber) ve O. niger (Wolff) (Hemiptera: Anthocoridae)'in biyolojik özellikleri (gelişme süreleri, ömür uzunlukları, üreme kapasiteleri ve işlevsel tepkileri) laboratuvar çalışmaları ile saptanması, çalışma sonucu ortaya çıkan en uygun zararlıya karşı serada etkinliğinin salım dozlarıyla belirlenmesi amaçlanmıştır. Biyolojik özelliklerin belirlenmesi çalışması, 25±1 °C sıcaklık, % 70±10 oransal nemde, 1 6 saat uzun gün aydınlatmalı şartlarda yapılmıştır. O. laevigatus ve O. niger' vn Ephestia kuehniella Zeller yumurtası, Tetranychus cinnabarinus Boisd., Frankliniella occidentalis Pergande ve Myzus persicae (Sulzer) nimfleri ile beslendiğinde yumurta ve nimf gelişme süreleri, ölüm oranlan, ergin üreme kapasiteleri, ergin yaşam uzunlukları ayrı ayrı saptanmıştır. O. laevigatus,\m toplam nimf gelişme süresi, E. kuehniella, T. cinnabarinus, F. occidentalis ve M. persicae av olarak verildiğinde sırasıyla 13.9±0.10, 15.3±0.13, 14.Ü0.10 ve 15.6±0.12 gün olmuştur. Dişi başına bırakılan toplam yumurta sayılan sırasıyla 135.9±3.2, 29.6±3.4, 61.1±3.2 ve 41.5±3.8 adet olarak belirlenmiştir. O. niger'hı toplam nimf gelişme süresi ise sırasıyla, 16.0±0.12, 16.6±0.14, 15.6±0.12, 16.8±0.12 gün olarak belirlenmiştir. Toplam üreme kapasiteleri de sırasıyla 94.5Ü.8, 18.6±2.0, 35.1±1.8 ve 26.5±2.2 adet yumurta olarak belirlenmiştir. Arazi çalışmalan ile örtüaltı biber ve patlıcan bitkilerinde zararlı olan F. occidentalis' e karşı 1, 2, 4 ve 6 adet m2 salım yoğunluğunda yapılan O. laevigatus ve O. niger salımları ile uygun avcı türü ve salım yoğunluğu belirlenmeye çalışılmıştır. Birinci yıl belirtilen salım yoğunluğunda üretim sezonunun başlarında 1 kez salım yapılmış ancak bahar aylannda zararlı baskı altına alınamamıştır. Bu nedenle ikinci yıl çalışmasının bahar döneminde aynı salım yoğunluğunda ikinci salım yapılmıştır. Hem biber hem de patlıcan bitkisinde, O. laevigatus 'un O. niger'e oranla daha çabuk kolonize olarak zararlıyı baskı altına aldığı belirlenmiştir. O. laevigatus' 'un biber bitkisinde Ekim ve Mart aylarında 4 adet ergin/m2 salım yoğunluğunda yapılan 2 salım ile F. occidentalis'' i baskı altına aldığı belirlenmiştir. Patlıcan bitkisinde ise trips populasyonunun, 6 adet ergin/m2 salım yoğunluğunda yapılan 2 salım ile baskı altına alınabildiği saptanmıştır. O. niger populasyonunun ise daha yavaş arttığı ve zararlıyı O. laevigatus' 'a oranla daha sonraki haftalarda baskı altına alabildiği belirlenmiştir. 2005, 99 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis USING POSSIBILITIES OF POLYPHAG PREDATOR, Orius spp. (HEMİPTERA: ANTHOCORIDAE) AGAINST GREENHOUSE VEGETABLE PESTS Mehmet KEÇECİ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor : Prof. Dr. M. Oktay GÜRKAN The objectives of this study were to determine the biological properties such as development time, longevity, fecundity, functional response of Orius laevigatus(Fieber) and O. niger (Wolff) (Hemiptera: Anthocoridae) and their efficient release dose of polyphag predator species applicable in greenhouse conditions. The studies were carried out at 25 °C temperature, 70±10 % relative humidity and 16 h day light period in determining biological properties of the O. laevigatus and O. niger. Nymphs and egg development period, mortality rate, fecundity and longevity of O. laevigatus and O. niger adults were determined that were fed with egg of E. kuehniella and nymphs of T. cinnabarinus, F. occidentalis andM. persicae. O. laevigatus* s total nymphs development period were 13.9±0.10, 15.3±0.13, 14.1±0.10 and 15.6±0.12 days, and total fecundity were 135.9±3.2, 29.6±3.4, 61.Ü3.2 and 41.5±3.8 that were fed with E. kuehniella, T. cinnabarinus, F. occidentalis and M. persicae, respectively. However, O. niger s total nymphs development period were 16.0i0.12, 16.6±0.14, 15.6±0.12 and 16.8±0.12 days, and total fecundity were 94.5±1.8, 18.6±2.0, 35.1±1.8 and 26.5±2.2 (eggs/female) that were aforementioned organisms respectively. To determine of convenient predator and the optimum releasing dose, O. niger and O. laevigatus were released by 1, 2, 4 and 6 unit/ m2 doses in field assays against F. occidentalis which is the prevalent pest of protected cultivation on pepper and eggplant. First year, at beginning of production season, they were onced released. However, it did not show efficient suppression and control at the beginning of spring season. Therefore, the second releasing was done in the second year, and on both pepper and eggplant O. laevigatus were colonized more rapidly than O. niger and the pest were controlled efficiently. F. occidentalis were controlled on pepper by two release of O. laevigatus with 4 unit adult /m2 dose in October and March. The suppression was only achieved with higher release dose, namely 2 release, 6 unit adult/m2 on eggplant. The delayed suppressive effect of O. niger were determined on pest in later weeks because of it's slower development 2005, 99 pages Key words : Orius niger, Orius laevigatus, Frankliniella occidentalis, Tetranychus cinnabarinus, Myzus persicae, greenhouse, biological control 11