Nötron transport denkleminin HN yöntemiyle çözümü ve uygulamaları
The solution of the neutron transport equation with HN method and applications
  1. Tez No: 170282
  2. Yazar: RECEP GÖKHAN TÜRECİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA ÇETİN GÜLEÇYÜZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: HN yöntemi, lineer anizotropik saçılma, ileri ve geri kaçaklı saçılma, yarı-uzay albedo problemi, sabit kaynak yarı-uzay albedo problemi, kritiklik problemi, yansıtıcılı kritiklik problemi, zamana bağlı albedo problemi, kritik zaman özdeğerleri, zamana bağlı kritik kalınlık ve yarıçap, Hn method, linear anisotropic scattering, forward and backward anisotropic scattering, half-space albedo problem, constant-source half-space albedo problem, criticality problem, reflected criticality problem, time-dependent albedo problem, Griticality time eigenvalues, time dependent criticality thickness and radius
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
ÖZET Doktora Tezi NÖTRON TRANSPORT DENKLEMİNİN HN YÖNTEMİYLE ÇÖZÜMÜ VE UYGULAMALARI R. Gökhan TURECI Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Mustafa Ç. GÜLEÇYÜZ Nötron transport denklemi şimdiye kadar Case, Fn, Cn ve Singüler özfonksiyonlar yöntemi gibi yöntemler ile analitik ve sayısal olarak incelenmiştir. Bu tez çalışmasında Tezcan tarafından geliştirilen Hn yöntemi kullanılarak yarı-uzay albedo, sabit kaynak yarı-uzay albedo problemleri izotropik ve lineer anizotropik saçılma ile ileri ve geri kaçaklı saçılmak durumlar için incelenmiştir. Buna ek olarak kritiklik problemi izotropik ve lineer anizotropik saçılma için yansıtıcıh sınır şartlarıyla birlikte incelenmiştir. Ayrıca izotropik saçılma için kritiklik denklemi kullanılarak bilinen kritik kalınlıklar için ikincil nötron sayıları elde edilmiştir. Son olarak zamana bağlı nötron transport denklemi üzerinde durulmuştur. Zamana bağlı nötron transport denklemi, zamandan bağımsız nötron transport denklemine dönüştürülerek Hn yöntemiyle izotropik ve lineer anizotropik saçılma için yarı-uzay albedo problemi ve ayrıca kritiklik problemi analitik ve sayısal olarak incelenmiştir. Yapılan çalışmaların sayısal incelemeleri sonucunda HN yönteminin kullanılmasıyla çalışılan problemler için sayısal değerlerin oldukça yakınsak sonuçlar verdiği tespit edilmiştir. 2005, 166 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis THE SOLUTION OF THE NEUTRON TRANSPORT EQUATION WITH HN MTHOD AND APPLICATIONS R. Gökhan TÜRECİ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics Supervisor: Assist. Prof. Dr. Mustafa Ç. GÜLEÇYÜZ The neutron transport equation has been solved with Case method, Fn method, Cm method and the Singular eigenfunction method as analytic and numerical. In this thesis, using the Hn method which was improved by Tezcan, the half-space albedo problem, constant source half-space albedo problem have been solved with the isotropic scattering, the linearly anisotropic scattering and the forward and backward scattering. Besides this the criticality problem has been solved for the isotropic and the linearly anisotropic scattering with reflecting boundary conditions. In addition using the criticality equation the secondaries have been searched for the known critical thickness. At last the time dependent neutron transport equation taken into account. The time-dependent neutron transport equation which has been written the time-independent neutron transport equation have been examined the half-space albedo problem and the criticality problem as analytic and numerical for the isotropic scattering and the linearly anisotropic scattering. Using the Hn method the numerical values for the examined problems have been seen that they are fast converging numerical results. 2005, 166 page