Çok çekirdekli homo ve hetero metal komplekslerinin kristal yapılarının ve magnetik özelliklerinin incelenmesi
The investigation of the crystal structure and magnetic properties of home and hetero polynuclear metal complexes
- Tez No: 170287
- Danışmanlar: PROF.DR. AYHAN ELMALI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Homo-dinuclear Cu(II) complex, Cu(II)-Mn(II) complex, Cu(II)-Gd(III) complex, super-exchange interaction, antiferromagnetic coupling, ferromagnetic coupling, molecular orbital calculation
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
ÖZET Doktora Tezi ÇOK ÇEKİRDEKLİ HOMO VE HETERO METAL KOMPLEKSLERİNİN KRİSTAL YAPILARININ VE MAGNETİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ C.Tuğrul ZEYREK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Mühendisliği Anabil im Dalı Danışman: Prof. Dr. Ayhan ELMALI Bu tez çalışmasında, aynı iki çekirdekli (homo) Cu(II) kompleksleri, [Cu2(LlX02CMe)]l/2H20, CTZ(1), [Cu2(L2M02CMe)](dnıf), CTZ(2) ve [Cuj(L3-m- pda)2]-2H20, CTZ(3) ile farklı iki çekirdekli (hetero) Cu(n)-M, M=Mn(II) Mn[Cu(L4X02CMe)2]H20, CTZ(4) ve M=Gd(IIl) Cu(Me2CO)Gd(N03)(L5), CTZ(5) komplekslerinin kristal yapılan ve magnetik özellikleri araştırılmıştır. Bu komplekslerin kristal yapıları, tek-kristal x-ışını kırınım yöntemi ile belirlenmiştir. Komplekslerdeki magnetik süper değiş-tokuş etkileşmelerinin belirlenmesi amacı ile 4.3 K den 350 K sıcaklığına kadar, sıcaklığa bağlı magnetik alınganlık ölçümleri yapılmıştır. Deneysel olarak gözlenen magnetik alınganlık değerleri ile kuramsal olarak hesaplanan magnetik alınganlık değerleri en küçük kareler yöntemi ile karşılaştırılarak, süper değiş-tokuş etkileşmelerine ait magnetik parametreler bulunmuştur. Bu verilerden, CTZ(1), CTZ(2), CTZ(3) ve CTZ(4) komplekslerinin zayıf antiferromagnetik süper değiş-tokuş etkileşmesi, CTZ(5) kompleksinin ise zayıf ferromagnetik süper değiş-tokuş etkileşmesi gösterdiği bulunmuştur. Magnetik iyonlar arasındaki köprü ligandları benzer olan CTZ(1 ) ve CTZ(2) komplekslerinde, süper değiş-tokuş etkileşme sabitlerinin hemen hemen aynı olduğu bulunmuştur (CTZ(1) için Z/ = -174.4 cm“1 ve CTZ(2) için 27 = -185.4 cm”'). CTZ(3) kompleksindeki köprü ligand grupları, CTZ(1) ve CTZ(2) komplekslerindeki ligand gruplarından tamamen farklıdır. CTZ(3) kompleksinde, CTZ(1) ve CTZ(2) komplekslerinden çok daha zayıf bir antiferromagnetik süper değiş-tokuş etkileşmesi gözlenmiştir ( 2/ = - 0.8 cm“1). İki çekirdekli Cu(II) komplekslerine ait etkileşme sabitleri arasındaki bu farklılıkları açıklayabilmek için, iki bakır atomunu bağlayan köprü ligandlarının magnetik süper değiş-tokuş çiftlenimlerine etkisi, ab-initio RHF (Restricted Hartree-Fock) yöntemi kullanılarak, moleküler orbital hesaplamaları ile belirlenmiştir. Magnetik davranışlar arasındaki bu fark, ikinci köprü ligandının etkileşmeyi tamamlayıcı / tamamlamayla (complementary / countercomplemenatry) davranış sergilemesi ile açıklanmıştır. CTZ(4) ve CTZ(5) hetero komplekslerinde ise magnetik iyonlar, ligandın köprü oksijen atomları ile bağlanmaktadır. CTZ(4) kompleksindeki Cu(II) ve Mn(ü) iyonları arasındaki çiftlenim antiferromagnetikken (2/ = -56.6 cm”1), CTZ(5) kompleksindeki Cu(II) ve Gd(IIl) iyonları arasında ferromagnetik çiftlerinim vardır (2/= 14.6 cm"1). CTZ(5) kompleksinde gözlenen ferromagnetik çiftlenim spin kutuplanma mekanizması ile açıklanmıştır. 2005, 171 sayfa ANAHTAR KELİMELER: İki çekirdekli Cu(II) kompleksi, Cu(II)-Mn(II) kompleksi, Cu(Il)- Gd(lII) kompleksi, antiferromagnetik süper değiş-tokuş etkileşmesi, ferromagnetik süper değiş- tokuş etkileşmesi, moleküler orbital hesaplamaları
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis THE INVESTIGATION OF THE CRYSTAL STRUCTURE AND MAGNETIC PROPERTIES OF HOMO AND HETERO POLYNUCLEAR METAL COMPLEXES C. Tuğrul ZEYREK Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Engineering Physics Supervisor: Prof. Dr. Ayhan ELMALI In this thesis, the crystal structure and magnetic properties of homo-dinuclear Cu(II) complexes [Cu2(LlX02CMe)]l/2H20, CTZ(1), [CU2(L2X02CMe)]-(dinf), CTZ(2) and [Cu2(L3-«- pda)2]-2H20, CTZ(3) and hetero-dinuclear Cu(II)-M, M=Mn(n) MnfCnO^KOjCMefcl-HjO, CTZ(4) and M=Gd(m) Qi(Me2CO)Gd(N03)(L5), CTZ(5), have been investigated. The crystal structures of these complexes are determined by the x-ray diffraction method. Magnetic susceptibilities for these complexes in the solid state are measured over the temperature range 4.3- 350 K as a function of temperature. The experimental magnetic susceptibilities were fitted to the theoretical magnetic susceptibility equations. The magnetic parameters were determined with fitting procedure. All of these complexes except for Cu(II)-Gd(IIIl) complex CTZ(5) shows weak antiferromagnetic super-exchange interaction. On the other hand, CTZ(5) complex shows weak ferromagnetic super-exchange interaction. The ligand groups of the bridge between two Cu(II) ions in the CTZ(1) and CTZ(2) complexes are similar. It is found that strengths of the super-exchange interaction constants of these complexes are close to each other. The strength of super-exchange interaction constant of CTZ(3) (2/ = - 0.8 cm“' ) is found much weaker than that of CTZ( 1 ) (2/ = -1 74.4 cm”') and CTZ(2) (2/ = -1 85.4 cm“' ), because the structural parameters of the CTZ(3) complex is different from CTZ(1 ) and CTZ(2). But, the variation of the strength of the super-exchange interaction cannot be explained completely by the structural features of binuclear Cu(II) complexes. A different approach must be discussed to clarify the origin of the super-exchange mechanism of this system. Molecular orbital analysis of CTZ(1), CTZ(2) and CTZ(3) have been done by ab-initio restricted Hartree-Fock molecular orbital method to determine the influence of bridging ligands between the metal ions to the magnetic super- exchange interaction and to explain the main reason of the weak antiferromagnetic coupling. The difference in the magnetic behaviour has been rationalized in terms of the bridging ligand orbital complementary / countercomplementary concept. On the other hand, in CTZ(4) complex, Cu(II) and Mn(II) and in CTZ(5) complex, Cu(II) and Gd(III) ions are bridged by two phenolate oxygen atoms of the ligand. Temperature dependent magnetic susceptibility measurement shows that the CTZ(4) complex has a weak antiferromagnetic interaction (27= -56.6 cm”') but, CTZ(5) complex has a ferromagnetic interaction (2/ = 14.6 cm"') rather than an antiferromagnetic interaction. The ferromagnetic coupling between Gd(III) and Cu(II) ions is also explained theoretically by means of spin polarization mechanism. 2005, 171 Pages