Fullerenlerin çeşitli türevlerinin sentezi ve bu türevlerin iyon seçici elektrot yapımında kullanılmaları
Synthesis of various fullerene derivatives and their use in ion-selective electrode production
  1. Tez No: 170289
  2. Yazar: DEVRİM YÜZER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ADNAN KENAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: PVC membrane, Fullerene (Qo, C70), Potentiometry, Crown ether, Benzo-15-crown-5, 4-aminobenzo-15-crown-5, Ion-selective electrode, Sodium ion
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
ÖZET Doktora Tezi FULLERENLERÎN ÇEŞİTLİ TÜREVLERİNİN SENTEZİ VE BU TÜREVLERİN İYON SEÇİCİ ELEKTROT YAPIMINDA KULLANILMALARI Devrim YÜZER Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Adnan KENAR Bu çalışmada fullerenler ve taç eterlerden; iyon-seçici elektrot yapımında kullanılabilecek yeni bir iyonofor sentezlendi. Fullerenler doğası gereği hidrofobik yapıdadır ve taç eterlere kolaylıkla bağlanabilir. Taç eter olarak 4-amino-(benzo~15- crown-5)'in fullerenlerle oluşturduğu bileşik kullanılarak hazırlanan iyonoforun sodyum iyonu için seçici davranacağı düşünülerek sodyum-seçici PVC membran elektrot hazırlanmıştır. Hazırlanan elektrodun sodyum iyonuna iyi bir seçicilik gösterdiği ve eğiminin 59,4 mV olduğu bulunmuştur. Elektrodun çalışma aralığı, 10“' M-10”4 M dır. Elektrodun optimum çalışma pH aralığının 3,5-8,0 arasında olduğu tespit edilmiştir. Çeşitli alkali metal iyonları için potansiyometrik seçicilik katsayıları karışık çözelti yöntemi ile tayin edilmiştir. Elektrodun cevap verme süresinin yaklaşık 20 s Elektrot ömrünün ise, 35-45 gün arasında olduğu tespit edilimiştir. Elektrodun gerçek bir, numunenin analizinde kullanılabilirliği araştırılmış ve elde edilen sonuçlar ICP-AES den ve alev fotometreden elde edilen sonuçlarla karşılaştırılarak metodun gerçek numunelerin analizinde kullanılabileceği gösterilmiştir. Hazırlanan elektroda potasyum ve amonyum iyonlarının oldukça fazla girişim etkisinin olduğu, diğer iyonların girişim etkisinin ise, düşük seviyede kaldığı tespit edilmiştir. 2005,175 sayfa ANAHTAR KELİMELER: PVC membran, Fulleren (C«ı, C7o), Potansiyometri, Taç eter, (benzo-15-crown-5), 4-amino-(benzo-I5-crown-5), İyon-seçici elektrot, Sodyum iyonu
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis SYNTHESIS of VARIOUS FULLERENE DERIVATIVES and THEIR USE IN ION- SELECTIVE ELECTRODE PRODUCTION Devrim YÜZER Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Adnan KENAR In this study, a new ionophore, having the potential to be used in ion selective electrode production, was synthesized from fullerenes and crown ethers. Fullerenes are hydrophobic in nature and easily bind to ethers. Crown ethers are accepted as sodium selective compounds thus compound synthesized from fullerenes and 4-amino-(benzo- 15-crown-5) was used in the preparation of sodium selective PVC membrane' electrodes. Membrane electrodes synthesized during the course of this work exhibited high selectivity towards the sodium cation and yielded a Nernstain slope of 59,4 mV. The linear working range of the electrodes was found to be in 10*1 - 10"4 M and the optimum working pH range was 3,5 - 8,0. Mixed solution method was employed to determine the potentiometric selectivity coefficients for some metal ions. The life times of the electrodes were 35 to 45 days and a response time of approximately 20 seconds was ascertained. Potential use of the membrane electrodes in the analysis of real samples was examined by comparing the potentiometric measurements carried on real samples to those obtained through ICP-AES and flame photometer and it was confirmed that the membrane electrodes can readily be used for real samples. It has to be also pointed out that the electrodes were interfered by potassium and ammonium ions while less interference were observed against other metal ions. 2005, 175 pages