Ankara yöresi cevizlerinin (Juglans regia L.) seleksiyon yoluyla ıslahı
Studies on verietal selection in walnut (Juglans regia L.) populations of Ankara province
  1. Tez No: 170294
  2. Yazar: HÜLYA ÜNVER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MENŞURE ÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Walnut, varietal selection, Ankara
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET Doktora Tezi ANKARA YÖRESÎ CEVİZLERİNİN (Juglans repa L.) SELEKSİYON YOLUYLA ISLAHI Hülya ÜNVER Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Menşure ÇELİK Ankara yöresinde tohumdan yetişen ceviz ağaçlarının oluşturduğu populasyon içerisinden üstün özellikli tipleri seçmek amacıyla gerçekleştirilen bu seleksiyon çalışmasında 364 ağaçtan meyve örneği alınmış, bu tiplerde önemli meyve ve ağaç özellikleri incelenmiştir. Araştırma sonucunda 23 ceviz tipi ümitvar olarak seçilmiştir. Seçilen tiplerde meyve ağırlığı 10.82-18.74 g, iç ağırlığı 5.62-8.60 g, iç oram %42.95-%57.26, kabuk kalınlığı 1.04 - 2.03 mm arasında değişmiş; kabuk rengi 9 tipte koyu, 14 tipte esmer; iç rengi ise 5 tipte açık san, 18 tipte koyu san olarak belirlenmiştir. Seçilen tipler dolu ve sağlam iç oram yönünden çok iyi durumda olup, 13 tip %100 oranında dolu ve sağlam iç vermiş, 1 tipte %13.33 oranında boş meyveye rastlanılmıştır. Seçilen 23 tipin 10'u homogamous, 9'u protandrous ve 3'ü protogenous çiçeklerime göstermiş, 1 tipte ise ilkbahar don zararı nedeniyle çiçeklerime durumu belirlenememiştir. Ümitvar seçilen tiplerde protein oranlan %16.06-%25.50, yağ oranlan %47.84-%66.74 arasında ve yağ asitleri miktarları; linoleik %41.13-%61.15; oleik asit %22.39-%49.12; palmitik asit %6.01-%10.21 ve stearik asit %2.17-%4.99 olarak belirlenmiştir. 2005, 124 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Ceviz, seleksiyon, Ankara
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PkD.Thesis STUDIES ON VARIETAL SELECTION IN WALNUT (Juglans regia L.) POPULATIONS OF ANKARA PROVINCE Hülya ÜNVER Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Horticulture Supervisor Prof.Dr. Menşure ÇELÖC In this selection survey that was performed to select the types with superior properties among the population of seedling walnut trees in Ankara location, fruit samples were collected individually from 364 trees, than these types were evaluated for fruit and tree properties and 23 walnut types with fruit weight betweenl0.82 and 18.74 g, interior weight between 5.62 and 8.60 g, the interior ratio between 42.95% and 57.26%, shell thickness between 1.04 and 2.03 mm were selected as promising. On the other hand, the shell color was determined as dark in 9 types and tawny in 14 types also. The inner color was found light yellow in 5 types and dark yellow in 18 types. The selected types were in a good condition for Ml and sound interior ratio, 13 types gave 100% Ml and sound inner, whereas one type gave empty fruit proportionally 13.33%. 10 types showed homogamous blooming, 9 types showed protandrous blooming and 3 types displayed protogenous blooming. The blooming situation of one type had not been able to determined because of spring freeze damage. Protein and fet contents of selected types varied from 16.06% to 25.50% and from 47.84% to 66.74%, respectively. The range of fatty acid contents in the fruits these types were also determined between 41.13% -61.15% for linoleic acid, between 22.39% and 49.12% for oleic acid, between 6.01% and 10.21% for palmitic acid and between 2.17% - 4.99% for stearic acid. 2005, 124 pages