Kreatin potansiyometrik tayini için bienzimatik biyosensör geliştirilmesi
Development of bienzymatic potentiometric biosensor for determination of creatine
  1. Tez No: 170329
  2. Yazar: EMİNE ZİYAN KARAKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ŞULE PEKYARDIMCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Creatine, urea, poly(vinylchloride), nonactin, creatinase, urease, potentiometry, enzyme electrode
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
ÖZET Doktora Tezi KREATİNİN POTANSİYOMETRİK TAYİNİ İÇİN BİENZİMATİK BİYOSENSÖR GELİŞTİRİLMESİ Emine KARAKUŞ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Şule PEKYARDIMCI Bu çalışmada, uzun zincirli bir yağ asidi olan palmitik asit kullanılarak, iyonofor olarak nonaktin içeren poli(vinilklorür) amonyum-seçici membran elektrot üzerine dört farklı yöntemle üreaz ve kreatinaz enzimlerinin birlikte immobilize edilmesi ile hazırlanan biyosensör kullanılarak kreatin'in potansiyometrik tayininin yapılması amaçlanmıştır. Biyosensörün optimum çalışma koşullarını belirlemek amacı ile enzim konsantrasyonu, tampon konsantrasyonu, tampon pH'sı, sıcaklık, enzim oranı ve karıştırma hızının biyosensörün cevabı üzerine etkileri incelenmiş, biyosensörün ömrü, tekrarlanabilirliği, duyarlılığı, tayin aralığı ve tayin sının belirlenmiştir. Biyosensörler için optimum pH 7,0; sıcaklık, 20,0±1,0°C; tampon konsantrasyonu ise 5 mM olarak bulunmuştur. Biyosensörlerin ömrünün yaklaşık iki ay olduğu belirlenmiştir. Palmitik asit kullanılarak hazırlanan biyosensörlerin, karboksüli PVC (PVC-COOH) kullanılarak hazırlananlardan daha iyi analitik özelliklere sahip olduğu bulunmuştur. Ayrıca hazırlanan kreatin ve üre biyosensörleri ile serumda kreatin ve üre tayini yapılmış ve standart yöntem olarak kabul edilen Jaffe ve Berthelot yöntemleri ile karşılaştınlmıştır. 2005, 163 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Kreatin, üre, nonaktin, poli(vinilklorür), potansiyometri, enzim elektrot, kreatinaz, üreaz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis DEVELOPMENT OF BE3NZYMATIC POTENTTOMETRIC BIOSENSOR FOR DETERMINATION OF CREATINE Emine KARAKUŞ Ankara Universty Graduate School of Natural and Applied Sciences Departmant of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Şule PEKYARDIMCI Creatine bienzymatic potentiometric biosensors were prepared by immobilizing urease and creatinase with four different procedures on poly(vinylchloride) (PVC) ammonium membrane electrode containing palmitic acid prepared by using nonactine as an ammonium-ionophore. The analytical characteristics of creatine biosensors were investigated and were compared with those of the biosensor prepared by using carboxylated PVC. The effect of enzyme concentration, buffer concentration, buffer pH, temperature, enzyme concentration, stirring rate and enzyme immobilization procedures on the response to creatine of the biosensor were investigated. The linear working range, reproducibility and sensitivity of the biosensor were also determined. Optimum buffer concentration, buffer pH and temperature were 5 mM, 7,0 and 20,0±1,0°C respectively. The creatine biosensor prepared by using the PVC membranes containing palmitic acid showed more effective performance than those of the carboxylated PVC based biosensors. Additionally, creatine assay in serum was successfully carried out by using the standard addition method without any pretreament. The results were good agreement with those obtained from Jaffe methods at 95% confidence level. 2005, 163 pages