Voltametrik metotlarla ditiyofosfonat anyonlarının elektrokimyasal davranışlarının incelenmesi
Investigation of electrochemical behaviour of dithiophosphonates anions by voltammetric methods
  1. Tez No: 170328
  2. Yazar: PINAR ÇEKİRDEK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ OSMAN SOLAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dithiophosphonates, Reduction of Dithiophosphonates, Reduction Mechanism, Cyclic Voltammetry, Digital Simulation
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZET Doktora Tezi VOLTAMETRİK METOTLARLA DİTİYOFOSFONAT ANYONLARININ ELEKTROKİMYASAL DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ Pınar ÇEKiRDEK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ali Osman SOLAK Bu çalışmada bazı ditiyofosfonat moleküllerinin elektrokimyasal indirgenme mekanizması, dönüşümlü voltametri (CV), karedalga voltametrisi (SWV), diferansiyel puls voltametrisi (DPV) ve kronoamperometri (CA) teknikleri kullanılarak 0,1 M tetrabütilamonyum- tctrafloroborat (TBATFB) içeren asetonitril ortamında bakır kaplanmış camsı karbon (Cu- GC), platin (Pt) ve altın (Au) (Ag/Ag+ elektroduna karşı) çalışma elektrotlarında incelenmiştir. Ditiyofosfonat bileşiklerinin CV voltamogramında yaklaşık olarak Cu-GC elektrotta -1,5 V da, Pt elektrotta -1,1 V da, Au elektrotta ise -1,3 V da indirgenme piki gözlenmiştir. Ultramikroelektrot kullanılarak aktarılan elektron sayısı bütün moleküllerde 2 olarak bulunmuştur. Ditiyofosfonat bileşiklerinin Cu-GC, Pt ve Au elektrotta indirgenme mekanizmasının yan tersinir elektron aktarım basamağı ile EC mekanizmasına göre yürüdüğü belirlenmiştir. Bu bileşikler için adsorpsiyon testi yapılmış Cu-GC, Pt ve Au elektrotta bütün moleküllerin bahsedilen elektrot yüzeylerine adsorbe olmadığı bulunmuştur, indirgenme mekanizmasını incelemek ve kinetik parametreleri bulmak için DigiSirn 3.03 ile simülasyon çalışmaları yapılmıştır. Voltametrik sonuçlar, simülasyon çalışmaları ve moleküllerin kimyasal özellikleri gözönüne alınarak elektrot reaksiyonu için bir mekanizma ileri sürülmüştür. Ayrıca ditiyofosfonat bileşiklerinin asetonitril ortamında kalibrasyon grafiği çizilerek kantitatif olarak tayin edilebilecekleri gösterilmiştir. 2005,116 sayfa ANAHTAR KELiMELER: Ditiyofosfonatlar, Ditiyofosfonatlann indirgenmesi, indirgenme mekanizması, Dönüşümlü Voltametri, Dijital Simülasyon. ü
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD. Thesis INVESTIGATION OF ELECTROCHEMICAL BEHAVIOUR OF DITHIOPHOSPHONATES ANIONS ÖY VOLTAMMETRIC METHODS Pınar ÇEKİRDEK Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Ali Osman SOLAK The electrochemical reduction mechanism of dithiophosphonates was investigated by using cyclic voltammetry (CV), square wave voltammetry (SWV), differential puis voltammetry (DPV) and chronoamperometry (CA) in 0.1 M tetrabutylammonium tetrafluoroborate (TBATFB) in acetonitrile at copper plated glassy carbon (Cu-GC), platinium (Pt) and gold (Au) electrodes. A cyclic voltammetric reduction peak at about - 1.5 V on Cu-GC, -1.1 V on Pt and -1.3 on Au electrode (vs. Ag/Ag4) was observed in this media, for all dithiophosphonates. The number of electrons transferred were calculated as 2 with Ultramicro electrodes. Reduction mechanism of dithiophosphonates on Cu-GC, Pt and Au electrodes was also determined as an EC mechanism with a semi reversible electron transfer step. The adsorption tests for this molecules were also performed and no adsorption phenomena was observed for all molecules on Cu-GC, Pt and Au electrodes. Simulation curves were acquired by DigiSim® 3.03 version to investigate the reduction mechanism and to estimate the kinetic parameters for the electron transfer and chemical step. Using voltammetric results, simulation studies and chemical behaviour, a reduction mechanism was proposed for the electrode reaction. It was also shown that dithiophosphonates can be determined quantitatively in acetonitrile using a calibration graph. 2005, 116 pages