Bazı 2,4- dihalojen benzendiazonyum tetrafluoroborat bileşiklerinin izomerleşmeleri
Izomerization of some benzenediazonium tetrafluoroborate compounds
- Tez No: 170331
- Danışmanlar: PROF.DR. ATİLLA ÖKTEMER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Benzenediazonium tetrafluoroborate, İsomerization, Aromatic halogeno isomerization, Schiemann reactions
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Doktora Tezi BAZI 2,4- DİHALOJEN BENZENDİAZONYUM TETRAFLUOROBORAT BİLEŞİMLERİNİN İZOMERLEŞMELERİ Tahir TİLKİ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Damşman : Prof. Dr. Atilla ÖKTEMER Bu çalışmada izomerleşme bileşiği olarak kullanılan benzendiazonyum tetrafluoroborat tuzlarım hazırlamak için, 2,4-dihalojen anilin olarak, 2,4-diklor anilin, 2-klor-4-brom anilin, 2-klor-4-iyot anilin, 2-brom-4-klor anilin, 2,4- dibrom anilin, 2-brom-4-iyot anilin, 2,4- diiyot anilin, 2-iyot-4-klor anilin, 2-iyot-4-brom anilin, olmak üzere dokuz adet bileşik literatüre uygun olarak elde edildi. Bu bileşiklerden diazolama yöntemiyle benzendiazonyum tetrafluoroborat tuzlan elde edildi. Elde edilen tuzlardan derişik sülfürik asit ortamında Schiemann reaksiyonu ile izomer ürünler elde edildi. Isısal olarak bozundurulan tuzlardan elde edilen ürünlerin yapılarıyla kıyaslandı. Ürünlerin yapılan 'H-NMR ve 19F-NMR spektroskopik yöntemleriyle aydınlatıldı. Erime ve kaynama noktalan yapılan destekledi. 2005, 93 sayfa ANAHTAR KELİMELER : Benzendiazonyum tetrafluoroborat, İzomerleşme, Aromatik halojenlerin izomerleşmeleri, Schiemann reaksiyonu
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis IZOMERIZATION OF SOME BENZENEDIAZONIUM TETRAFLUOROBORATE COMPOUNDS Tahir TİLKİ Ankara University Institute Of Science and Technology Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Atilla ÖKTEMER In this study, concerning the preparation of benzenediazonium tetrafluoroborate salts; nine compounds as 2,4-dihalogen aniline, 2,4-dichloro aniline, 2-chloro-4-bromo aniline, 2-chloro-4-iodo aniline, 2-bromo-4-chloro aniline, 2,4-dibromo aniline, 2- bromo-4-iodo aniline, 2-iodo-4-chloro aniline, 2-iodo-4-bromo aniline, 2,4-diiodo aniline were synthesized with respect to the literature methods. By the diazonium reaction of these compounds, benzenediazonium tetrafluoroborate salts were prepared. These salts' isomeric products were prepared in concentrated H2SQ4 medium by Schiemann reaction. The structures of the salts were compared with those which were decomposed thermally. All of the products' structures were determined by 'H-NMR and "F-NMR spectroscopic methods. Also melting and boiling points have supported the proposed structures. 2005, 93 pages