Laurik-palmitik asit ötektik karışımının enerji depolama karakteristiklerinin belirlenmesi
Establishment of energy storage characteristics of lauric-palmitic acids eutectic mixture
- Tez No: 170404
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Laurik-palmitik asit ötektik karışımı, Faz değişim maddesi, Gizli ısı depolama, DSC analizi, erime-katılaşma, Eutectic mixture of lauric-palmitic acids, Phase change material, Latent heat storage, DSC analysis, erime-katılaşma
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET LAURIK-PALMITIK ASİT OTEKTİK KARIŞIMININ ENERJİ DEPOLAMA KARAKTERİSTİKLERİNİN BELİRLENMESİ Kadir TUNÇBİLEK Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, 77 sayfa Danışman: Doç. Dr. Ahmet SARI Jüri: Prof. Dr. Adem ÖNAL Jüri: Doç. Dr. Gazanfer ERGÜNEŞ Jüri: Doç. Dr. Ahmet SARI Bu çalışmada, laurik asit (LA) ve palmitik asit (PA) ötektik karışımının ısıl enerji depolama karakteristikleri deneysel olarak belirlendi. Çalışmada öncelikle, LA-PA ikili karışımı için ötektik bileşim oranı ve ısıl-fıziksel özellikler diferansiyel taramalı kalorimetre (DSC) ile ölçüldü. Daha sonra, iç içe geçmiş dikey iki silindir boru arasına doldurulan bu ötektik karışımın radyal ve eksenel ısınma-soğuma sıcaklık dağılımları, faz değişim süreleri ve ısı transfer mekanizmaları belirlendi. Son aşamada ise, ısı transfer akışkan borusunun dış yüzeyi ile faz değişim maddesi (FDM) arasındaki ısı transfer katsayısı, ısı boşaltma hızı ve ısı fraksiyonları erime-katılaşma faz değişim periyotları için hesaplandı. Deneylerde, ısı transfer akışkanının giriş sıcaklığı ve kütlesel akış hızı deneysel parametreler olarak seçildi. Elde edilen bulgular bu parametrelerdeki değişime bağlı olarak tartışıldı. DSC ısıl analiz sonuçları, kütlece %69,0 : %31,0 bileşim oranındaki LA-PA ikili sisteminin 35,2°C'de eriyen ve 166,3 J.g"1 erime gizli ısısına sahip bir ötektik karışım oluşturduğunu gösterdi. Ayrıca, elde ısıl-fıziksel özellikler ve ısıl enerji depolama karakteristikleri dikkate alınarak, LA-PA ötektik karışımının iklim şartlarına göre güneş enerjisinin ısıtma amaçlı depolandığı sistemler için potansiyel bir enerji depolama maddesi olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT ESTABLISHMENT OF ENERGY STORAGE CHARACTERISTICS OF LAURIC-PALMITIC ACIDS EUTECTIC MIXTURE Kadir TUNÇBILEK Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Chemistry Science Master Thesis, 77 pages Supervisor: Associate Prof. Dr. Ahmet SARI Jury: Prof. Dr. Adem ÖNAL Jury: Doç. Dr. Gazanfer ERGÜNEŞ Jury: Doç. Dr. Ahmet SARI In this study, thermal energy storage characteristics of eutectic mixture of the lauric acid (LA) and palmitic acid (PA) were determined experimentally. In the stdy, firstly, the eutectic combination ratio and thermo-physical properties of the LA-PA binary system were determined by differential scanning calorimeter (DSC). Afterwards, the heating- cooling temperature distributions, phase transition times in radial and axial directions, the heat transfer mechanisms in the mixture, which was stored in the annular space between two vertical cylindrical two pipes were studied. At final stage, the heat transfer coefficients between the outside wall of the HTF pipe and the phase change material (PCM), the heat recovery rates and heat fractions for the melting-solidification phase change periods were calculated. In experiments, inlet temperature and mass flow rate of heat transfer fluid were selected as experimental parameters. The obtained findings were discussed with respect to the change in these parameters. The DSC thermal analysis results showed that the LA - PA binary system in the combination ratio of 69.0:31.0 wt % forms a eutectic, which melts at 35.2°C and has a latent heat of fusion of 166.3 J.g"1. Moreover, by considering the measured thermo-physical properties and the thermal energy storage characteristics, it was concluded that the eutectic mixture of LA - PA could be a potential heat storage material for the systems in which solar energy is stored for heating purpose.