Tokat yöresinde yetiştirilen nane (Mentha piperita), reyhan (Ocimum basilicum), maydanoz (Petroselinum crispum), dereotu (Anethum graveolens), su teresi (Nasturtium officinale) ve roka (Eruca sativa) bitkilerinin antioksidan aktivitelerinin incelenme
Evaluation of antioxidant activities of common herbs; pepper mint (Mentha piperita), basil (Ocimum basilicum), parsley (Petroselinum crispum), dill (Anethum graveolens), water cress (Nasturtium officinale) and garden rocket (Eruca sativa) grown in To
  1. Tez No: 170407
  2. Yazar: EMİNE GÜLŞEN GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İSA GÖKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidan, Nasturtium officinale (Su teresi), Ocimum basüicum (Reyhan), Mentha piperita (Nane), Petroselinum crispum (Maydanoz), Anethum graveolens (Dere otu), Eruca sativa (Roka)
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET TOKAT YÖRESİNDE YETİŞTİRİLEN NANE {Mentha piperita), REYHAN (Ocimum basüicum), MAYDANOZ (Petroselinum crispum), DEREOTU (Anethum graveolens), SU TERESİ (Nasturtium officinale) ve ROKA (Eruca satha) BİTKİLERİNİN ANTİOKSİD AN AKTİVİTELERİNİN İNCELENMESİ Emine Gülsen GÜNEŞ Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 2005, 41 sayfa Danışman: Doç. Dr. İsa GÖKÇE Jüri : Prof. Dr. Adem ÖNAL Jüri : Doç. Dr. İsa GÖKÇE Jüri : Yrd. Doç. Dr. Lokman ÖZTÜRK Bu çalışmada, günlük hayatımızda çok sık tükettiğimiz bitkiler olan Nasturtium officinale (Su teresi), Ocimum basüicum (Reyhan), Mentha piperita (Nane), Petroselinum crispum (Maydanoz), Anethum graveolens (Dereotu) ve Eruca sativa (Roka)'nın içerdikleri antioksidan aktiviteleri araştırılmıştır. Elde edilen verilerin sonucunda, kullanılan metoda göre tespit ettiğimiz antioksidan özelliklerin her bir bitkide farklı değerlerde bulunmuş olup bu bitkilerin her biri bir antioksidan özelliğiyle ön plana çıkmıştır. Sonuç olarak araştırma konumuz olan bu bitkilerin hepsinin güçlü antioksidan özelliğe sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT EVALUATION of ANTIOXIDANT ACTIVITIES of COMMON HERBS; PEPPER MINT (Mentha piperita), BASIL (Ocimum basilicum), PARSLEY (Petroselinum crispum), DILL (Anethum graveolens), WATER CRESS (Nasturtium officinale) and GARDEN ROCKET (Eruca sativa) GROWN IN TOKAT REGION Emine Gülsen GÜNEŞ Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Chemistry Masters Thesis 2005, 41 page Supervisor: Assoc Prof. Dr. tsa GÖKÇE Jüri : Prof. Dr. Adem ÖNAL Jüri : Assoc Prof. Dr. İsa GÖKÇE Jüri : Dr. Lokman ÖZTÜRK In this study, antioxidant activities of daily consumed common herbs; Nasturtium officinale (Water cress), Eruca sativa (Garden roket), Mentha piperita (Pepper mint), Petroselinum crispum (Parsley), Anethum graveolens (Dill) and Ocimum basilicum (Basil) investigated. According to results of the antioxidant activity measurement experiments, each herb was demonstrated different but a significant antioxidant activity. Key Words; Antioxidant, Nasturtium officinale (Water cress), Eruca sativa (Garden roket), Mentha piperita (Pepper mint), Petroselinum crispum (Parsley), Anethum graveolens (Dill), Ocimum basilicum (Basil).