Oğlaklarda kısa süreli probiyotik kullanımının sütten kesim öncesi ve sonrası etkileri üzerine bir çalışma
A study on effects of probiotic supplementation shortly before and after weaning in kids
  1. Tez No: 170472
  2. Yazar: KEVSER AYIŞIĞI VAROL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CENGİZ ATAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Probiyotik, canlı ağırlık kazancı, Türk Saaneni, ishal, performans II, Probiotic, weight gain, Turkish Saanen, diarrhea, performance III
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
oz OĞLAKLARDA KISA SÜRELİ PROBİYOTİK KULLANIMININ SÜTTEN KESİM ÖNCESİ VE SONRASI ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Ortalama 6 haftalık yaştaki 16 adet oğlak kontrol ve uygulama grubu olmak üzere iki gruba ayrılmış, uygulama grubundaki oğlaklara günlük 5 g probiyotik verilmiştir. Probiyotik 42 günlük deneme süresince her sabah saf su içerisinde süspansiyon olarak ağız yoluyla oğlaklara verilmiştir. Büyütme yemi, fiğ kuru otu ve su deneme boyunca ad libitum olarak sunulmuştur. Oğlaklar denemenin başlangıcından 14 gün sonra aniden sütten kesilmiş ve 15. günden 42. güne kadar ad libitum olarak büyütme yemi, fiğ kuru otu ve su tüketmişlerdir. Probiyotik kullanımı oğlaklarda canlı ağırlık kazancı, besin madde tüketimi, sütten yararlanma etkinliği ve ishal skorları bakımından herhangi bir farklılığa neden olmamıştır. Bununla birlikte probiyotik grubundaki canlı ağırlık kazancı, yem tüketimi ve yemden yararlanma etkinliğinde gözlemlenen iyileşme eğilimi probiyotik! erin oğlak büyüme ve performansım olumlu yönde etkileyebileceği görüşünü destekler nitelikte bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON EFFECTS OF PROBIOTIC SUPPLEMENTATION SHORTLY BEFORE AND AFTER WEANING IN KIDS Sixteen kids were assigned at an average of 6 weeks of age to two treatments: control with no supplementation and 5 g/kid of probiotic supplementation daily. The probiotic was resuspended in distilled water and given orally in the morning throughout a 42 d study. Grower concentrate, vetch hay and water were offered ad libitum throughout the study. Kids were abruptly weaned 14 days after the initiation of the study and received only grower concentrate, vetch hay and water ad libitum from d 1 5 to 42. The supplementation of probiotic did not result in any significant differences in weight gain, nutrient intake, milk efficiency and diarrhea score in kids. However a positive trend toward improved weight gain, feed intake and feed efficiency in kids supplemented with probiotic suggested that probiotic might improve growth and performance of kids.