Mera koşullarında beslenen Amerikan bronz hindi palazlarında probiyotik kullanımının bazı organlar ve performans üzerine etkisi
Effect of probiotic use on various organs and performance of American bronze turkeys grazing pasture
  1. Tez No: 170504
  2. Yazar: İSMAİL ERBİL ERSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. KEMAL ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Probiyotik, Hindi, Organ, Mera, Probiotic, Turkey, Organs, Grazing II
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
öz Mera Koşullarında Beslenen Amerikan Bronz Hindi Palazlarında Probiyotik Kullanımının Bazı Organlar ve Performans Üzerine Etkisi Bu araştırmada, Çanakkale Önsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yahya Çavuş Araştırma ve Uygulama biriminde hindi palazı yemlerine probiyotik eklenerek, canlı ağırlık, karkas ağırlığı, karaciğer, kalp, dalak, incebağırsak, kalınbağırsak (dolu- boş) ağırlıkları ve ince-kalınbağırsak uzunlukları incelenmiştir. Deneme sonunda 40 hayvan kesilmiş ve bulgular Saccharomyces çerevisine (SC) uygulamanın araştırmada üzerinde durulan özellikler üzerine etkisinin istatistiki olarak önemsiz olduğunu göstermiştir (P>0.05). Cinsiyetin sözkonusu özelliklere (kalınbağırsak uzunluğu hariç) etkisi ise istatistik olarak önemli bulunmuştur (PO.001). Araştırma bulguları, mera dönüşü % 0.15 düzeyinde SC içeren yemlerle beslenip haftada iki kez ayran verilen hayvanların değişik organlarının ağırlık ve uzunlukları açısından istatistiki bir fark olmadığım göstermiştir. Araştırmada erkek ve dişi hindilerin 11-24. haftalar arasındaki canlı ağırlık kazancı varyans analiz sonuçlarına göre; grup X hafta (P= 0,0239) ve cinsiyet X hafta (P= 0,00) interaksyonlarının istatistiki olarak önemli olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Effect of Probiotic Use on Various Organs and Performance of American Bronze Turkeys Grazing Pasture In this study, the effect of probiotic provision to the diets of turkey chicks raised in Yahya Çavuş Research and Training Unit of Çankkale Onsekiz Mart University on live weight, carcass weight, liver, heart, spleen, small and large intestine weights (emty- stuffed) and length of small and large intestines was investigated. At the end of the study, 40 turkeys were slaughtered and the effect of probiotic (Saccharomyces cerevisiae; SC ) on some organs and performance of turkeys was not significant (P>0.05). sex was found to have a significant effect on the traits examined except for large intestine length (PO.001). The results of the study showed no significant effect of the supplementation of 0.15% SC included in the feed of turkeys daily and of the diluted-yoghurt twice a week following pasture grazing. According to the variance analysis of live weight gains of male and female turkeys between 11-24. weeks, it was found that the interactions between grup X week (P=0.0239) and sex X week (P= 0.00) were statistically significant.