Farklı yetiştirme ortamları ve kireç dozları kullanımının Cyclamen hederifolium bitkisinin tohumlarının çimlenmesi ve yumru kalitesi üzerine etkisinin belirlenmesi
An experiment to determine the effects of different growth medium and lime doses on seed germination and bulb quality of Cyclamen hederifolium
- Tez No: 170503
- Danışmanlar: PROF.DR. HAMİT ALTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Siklamen, kireç, yetiştirme ortamı, yumru, Cyclamen hederifolium, Lime, Growing media, Bulb II
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 35
Özet
öz Deneme Cyclamen hederifolium tohumlanılın doğada çok farklı pH değerlerine sahip ortamlarda bulunması nedeni ile yetiştirme ortamlarındaki farklı pH değerlerinde gösterecekleri uyumu takip etmek amacı ile kurulmuştur. Araştırma Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Bayramiç Meslek Yüksekokulu'nun deneme ve uygulama alanında bulunan plastik örtülü ısıtmasız serasında yürütülmüştür. Cyclamen hederifolium bitkisinde 2003-2004 yetiştirme mevsiminde 4 farklı ortam Toprak+Perlit, Torf+Perlit, Toprak+Organik gübre+Perlit, Torf+Organik gübre+Perlit) ve 4 farklı kireç dozu (0 kg/da, 500 kg/da, 1000 kg/da, 1500 kg/da) kullanılarak tohumların çimlenmesi, yumru gelişimi ve yumru pazar kalitesi üzerine olan etkileri incelenmiştir. 48 deneme parselinde yürütülen bu çalışmada, her parsele 20 tohum olmak üzere toplam 960 adet tohum ekilmiştir. Ekim yapıldıktan sonra çıkışın başlaması ortalama 54 gün sürmüş, çıkış ortalama 46 gün devam etmiş ve çıkış ortalama %36 olmuştur. Bitkilerin Torf+Perlit ortamında daha iyi gelişme gösterdiği, kireç rniktarının arttırılması ile yumru gelişimi arasında direkt bir ilişkinin olmadığı, topraklı karışımların ise bitki gelişmesi üzerinde olumsuz etkileri olduğu saptanmıştır. Elde edilen parametrelerin çoğundan 1000 kg/da tarım kireci uygulamasının olumlu sonuçlar verdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study has been set by the aim of following the harmony of Cyclamen hederifolium seeds which they will display different pH values in their growing mediums because of their presence in the mediums that have various pH values in the nature. The research has been conducted in the plastic covered, unheated greenhause which is located in the study and application area of Bayramiç Profession High School, Çanakkale Onsekiz Mart University. The germination of seeds, the development of the bulbs and the market quality of the bulbs have been examined by employing 4 different media (soil+perlitte, plantaflor peat+perlitte, soil+manure+perlitte, plantaflor peat+manure+perlitte) and four lime doses (0 kg.da“1, 500 kg.da”1, 1000 kg.da“1, 1500 kg-da”1) on Cyclamen hederifolium plant in the growing seasons 2003-2004. In the experiment, a total of 960 seeds were sown, and 48 different treatments applied. The rate of germination of the seeds used was 36 %, with an average period of 54 days between sowing and germination. Emergence continued for an average of 46 days. It has been fixed that the plants showed a better development in the plantaflor peat medium, there was no a direct relation between increasing the amount of lime and the bulb development, and the mixtures with soil had negative effects on plant development. From most of the obtained parameters, it has been fixed that 1000 kg.da"1 acriculture lime application gave positive results.