Çanakkale koşullarında yetiştirilen soğan (Allium cepa L.) çeşitlerinde verim, kalite ve bazı depolama özelliklerinin belirlenmesi
Determination of yield, quality and some storage characteristics of onion grown in Çanakkale conditions
- Tez No: 170505
- Danışmanlar: PROF.DR. KENAN KAYNAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Soğan, Yetiştiricilik, Verim, Kalite, Depolama, Onion, Grown, Yield, Quality, Storage
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
oz Bu araştırmada, Çanakkale koşullarında yetiştirilen Texas Early Grano 502 PRR, Valenciana ve Kantartopu-3 soğan çeşitlerinin verim, kalite ve bazı depolama özellikleri saptanarak, Çanakkale koşullarında adaptasyon durumlarının tespit edilmesi, verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi, depolama ömrünün kontrolü, yapılabilecek ıslah çalışmalarına kaynak olması ve böylece tüketicinin ve ithalatçı ülkelerin ayrıca gıda ve ilaç sanayinin taleplerine uygun çeşitlerin belirlenmesinde fayda sağlanacağı düşüncesiyle bu çalışma gerçekleştirilmiştir. Olumlu sonuç alınmasıyla Çanakkale ve yöresinde klasik sebze üretiminde alternatif ürün modelinin oluşturulması amaçlanmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre, çimlenme hızı (%) ve çimlenme gücü (%)'ne göre Kantartopu-3 çeşidi en iyi sonucu verirken; Valenciana çeşidi en düşük değere sahip olmuştur. Kantartopu-3 çeşidinin; dekara verim, yumru boyu, dış kabuk sayısı, yumruyu oluşturan etli yaprak sayısı, yumru sıkılığı, kuru madde miktarı, pürüvik asit ve toplam şeker değerlerinin diğer çeşitlere oranla çok daha yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT In this study, to determine yield, quality and some of the storage characteristics of Texas Early Grano, Valenciana and Kantartopu-3 onion cultivars; their adaptation situations, yield and quality characteristics are determined, storage longevity are checked in the Çanakkale conditions, to be a source for correction studies that can be materialized and to be useful to determine varieties that are convenient to the consumer and to the importer countries' further food and medicine industry requests. If positive results are to be gained, it is aimed to develop an alternative crop model in classic vegetable production in Çanakkale and in its districts. According to the results of the study, while the Kantartopu-3 cv gave the best result, Valenciana cv was given the lowest results, for the germination rate (%) and germination power (%). While it is observed that the yield per decor, bulb length, outer peel number, inner leaf number, bulb density, dry matter content, pyruvic acid and the total sugar values for Kantartopu-3 were much more higher then the other cultivars.